Η μόδα αλλάζει και επιτέλους αποκτά όλο και πιο οικολογική συνείδηση. Το βλέπουμε γύρω μας: τα brands δεσμεύονται και μειώνουν τους περιβαλλοντικούς τους ρύπους και οι καταναλωτές το εκτιμούν και αποκτούν και εκείνοι πιο eco-friendly συνήθειες. Φέτος, το eco είναι πολύ τάση κάτι που υιοθετούν και οι πιο hot influencers και fashion bloggers. Στρέφονται πλέον περισσότερο στο slow fashion, στην αγορά διαχρονικών items τα οποία με το σωστό styling μπορούν πάντα να ακολουθούν τα εκάστοτε trends.

Πολλοί, μεταξύ τους και η γνωστή fashion blogger Στεφανία Μακροπούλου, αποφασίζουν να μεταπωλήσουν τα ρούχα τους για «καλό σκοπό». Δίνουν, έτσι, 2η ζωή σε fashionable και designer items που μπορεί να αποκτήσει κανείς με λιγότερα χρήματα από την αρχική τους αξία, κάνοντας ταυτόχρονα καλό στο περιβάλλον. Τα ρούχα αυτά δεν καταλήγουν σε χωματερές και δεν μολύνουν το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα θα ξανά φορεθούν από άλλα άτομα τα οποία δεν θα χρειαστεί να αγοράσουν νέα, αυξάνοντας την ζήτηση. Όλα αυτά, μας τα εξηγεί πολύ καλύτερα παρακάτω η Στεφανία, στην συνέντευξη που έδωσε στο ThatsLife. 

Η συνέντευξη με την Στεφανία Μακροπούλουfashion blogger με το πολύ πετυχημένο προφίλ @SMakropoulos στο Instagram

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το @Shopyourstephy και της μεταπώλησης των ρούχων σου;

Το @Shopyourstephy είναι ο δεύτερός μου λογαριασμός στο Instagram, όπου μπορεί να βρει κανείς κομμάτια της ντουλάπας μου που έχουν φορεθεί είτε ελάχιστα είτε καθόλου και να τα αγοράσει. Ως fashion blogger υπάρχει κάποιες φορές η ανάγκη να αγοράζουμε πολλά ρούχα για την δουλειά μας, ρούχα που πιθανόν να φορεθούν ξανά σπάνια ή και ποτέ. Αυτό το λάθος το έκανα παλαιότερα, καθώς τώρα ψωνίζω πιο «έξυπνα» και πιο consciously.

Ξεκίνησα να τα πουλάω αφενός για να αδειάσω την ντουλάπα μου από πράγματα που δεν χρειάζομαι και αφετέρου ώστε να μην καταλήξουν ρούχα που έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εργάστηκαν ίσως και μικρά παιδιά για να φτιαχτούν, στις χωματερές. Έτσι, τα ρούχα αυτά μπορούν να αποκτήσουν μία 2η ζωή αφού τα αποκτήσει κάποια άλλη κοπέλα, η οποία θα τα φορέσει και θα τα ευχαριστηθεί.

Ποια ρούχα σου πουλάς μέσω του @Shopyourstephy;

Στο @Shopyourstephy μπαίνουν ρούχα της ντουλάπας μου που ξέρω ότι δεν θα αξιοποιηθούν άλλο από εμένα. Φυσικά, τα αρκετά χρησιμοποιημένα ρούχα καθώς και τα πιο απλά κομμάτια είτε τα δωρίζω σε διάφορες οργανώσεις είτε τα δίνω για ανακύκλωση. Εκείνα όμως τα items που μπορεί να έχουν ακόμη κρεμασμένα τα ταμπελάκια τους και είναι ακόμη μέσα στις τάσεις, αυτά που ξέρω ότι κάποια άλλη θα τα εκτιμήσει ιδιαίτερα μπαίνουν στο προφίλ. Φροντίζω να είναι όμορφα και σε άριστη κατάσταση.

Δεν θα ξεχάσω τότε που μία κοπέλα βρήκε ένα φόρεμά μου στο @Shopyourstephy, προηγούμενης σεζόν το οποίο έψαχνε και δεν είχε προλάβει να το αγοράσει. Είναι από αγγλικό κατάστημα, οπότε ήταν δύσκολο για εκείνη να το αποκτήσει όταν κυκλοφόρησε. Μου έστειλε μήνυμα, το αγόρασε και μου είπε ότι είχε ενθουσιαστεί που βρήκε κάτι που τόσο ήθελε!

Δείτε όλα τα διαθέσιμα items του @Shopyourstephy κάνοντας κλικ εδώ

Πως ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία του να μεταπουλάς τα ρούχα σου; 

Μπορεί ο καθένας να μπει στο Instagram προφίλ του @Shopyourstephy και να δει ποια κομμάτια είναι αυτήν την στιγμή διαθέσιμα. Μπορεί κανείς να βρει ρούχα από φορέματα μέχρι παπούτσια και αξέσουάρ όπως γυαλιά. Μου στέλνει μήνυμα ενδιαφέροντος και προχωράμε σε συνεννόηση του πως θα γίνει η αποστολή του κάθε item. Εκεί, συζητάμε την τιμή και μπορώ να τους στείλω και περισσότερες πληροφορίες καθώς και φωτογραφίες για το κάθε κομμάτι. Στέλνω σε όλη την Ελλάδα μέσω κούριερ.

Πως νιώθεις όταν λαμβάνεις feedback από τα άτομα που φορούν πλέον τα ρούχα σου;

Το συναισθηματικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος είναι υπέροχο! Μου προκαλεί μεγάλη χαρά όταν βλέπω κοπέλες που φορούν τα ρούχα που πήραν από το @Shopyourstephy. Τις βλέπω που ανεβάζουν stories φορώντας τα και με κάνουν tag. Είναι πολύ όμορφη η σκέψη ότι αυτά τα κομμάτια θα είναι εκεί σε νέες εμπειρίες και όμορφες στιγμές άλλων ατόμων και θα αγαπηθούν από αυτά. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της μόδας. Να αγαπάμε τα ρούχα μας καθώς εκφράζουν όχι μόνο το στιλ αλλά και την προσωπικότητά μας.

Η δική σου σχέση με την οικολογία ποια είναι; 

Πιστεύω ότι η αλλαγή έρχεται σε σημαντικό βαθμό και από την ατομική μας προσπάθεια. Εγώ στην ζωή μου πλέον προσπαθώ να είμαι συνεπής με την ανακύκλωση, με το να χρησιμοποιώ περισσότερα αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων όπως πάνινες τσάντες, κάνω upcycle σε ό,τι μπορώ ώστε να μην πεταχτεί και στηρίζω και τα vegan προϊόντα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να δούμε διαφορετικά την σχέση μας με την μόδα, καθώς πρόκειται για μία βιομηχανία που βλάπτει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Εκτός από το @Shopyourstephy, προσπαθώ να είμαι πιο προσεχτική με τις αγορές μου και επιλέγω πιο διαχρονικά και απλά κομμάτια για την γκαρνταρόμπα μου που ξέρω ότι θα φοράω για χρόνια. Μπορεί κανείς να είναι πολύ fashionable έχοντας βασικά κομμάτια, κάνοντας το σωστό styling. Δεν χρειάζεται να ψωνίζουμε συνεχώς νέα ρούχα ώστε να ακολουθούμε τα trends.

View this post on Instagram

♻️ #sys #bemoreconscious #preowned

A post shared by Shop Your Stephy ✨ #sys (@shopyourstephy) on

Ποιο είναι το μέλλον του @Shopyourstephy και του πρότζεκτ του να πουλάς τα ρούχα σου; 

Αρχικά, σκοπεύουμε να κάνουμε ένα bazaar όπου θα μπορεί κανείς σε κεντρικό σημείο να δει από κοντά και να αποκτήσει πολλά από τα ρούχα. Σε δεύτερο χρόνο, θα ήθελα πολύ να δω το @Shopyourstephy να γίνεται ένας διαδικτυακός χώρος όπου θα μπορούν και άλλα άτομα που αγαπούν την μόδα να δώσουν δεύτερη ζωή στα ρούχα τους. Ήδη, μου στέλνουν πολλοί followers να μου ζητήσουν να πουλήσουν και εκείνα δικά τους υπέροχα items που δυστυχώς δεν θα ξανά φορέσουν. Θα χαρώ πολύ στο μέλλον αυτό να συμβαίνει κατεξοχήν καθώς έχουμε ένα υπέροχο μήνυμα πίσω από αυτό το εγχείρημα, αυτό του sustainability.

H Στεφανία Μακροπούλου είναι 28 ετών και ασχολείται με το fashion, lifestyle και beauty blogging. Διατηρεί τον πολύ πετυχημένο λογαριασμό στο Instagram @Smakropoulos που αριθμεί πάνω από 15.000 followers. Δείτε το προφίλ της παρακάτω και ακολουθήστε την για περισσότερα. 

View this post on Instagram

Dora, the freckled explorer 🧭

A post shared by S T E P Η Λ N I E🌙 (@smakropoulos) on

View this post on Instagram

shot on VHS 📼

A post shared by S T E P Η Λ N I E🌙 (@smakropoulos) on

 

View this post on Instagram

@niso_officialpage #gifted

A post shared by S T E P Η Λ N I E🌙 (@smakropoulos) on