Εσένα σου έλεγε η μαμά σου να μην περπατάς ξυπόλητη για να μην κρυώσει η κοιλίτσα σου; Πού να φανταζόταν ότι τώρα αυτή η συμβουλή θα ήταν τόσο μακριά από την επιστήμη που υποστηρίζει το αντίθετο και μας προτρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι.

Ακόμα και τον χειμώνα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να περπατούν ξυπόλητοι στο σπίτι. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια θα έπρεπε να υιοθετείται ακόμα περισσότερο, καθώς προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ithaca στις ΗΠΑ αναδεικνύει τη σημασία των μυών του πέλματος, οι οποίοι συχνά υποτιμώνται. Αυτοί οι μύες έχουν κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία, την πρόληψη τραυματισμών και πτώσεων, καθώς και στη σωστή στάση του σώματος.

Κατά την εξήγησή τους, τα πέλματα μας συμμετέχουν σε έναν σύνθετο κύκλο αλληλεπίδρασης. Οι μύες κατά μήκος του ποδιού μας στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για τις συνθήκες στο περιβάλλον. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της επικοινωνίας είναι ουσιώδης για την αποφυγή τραυματισμών, καθώς η έλλειψη αυτής της επικοινωνίας οδηγεί σε προσπάθειες άλλων μυών να αντισταθμίσουν.

Συχνά, τα παπούτσια φέρουν ευθύνη για αυτό, καθώς κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο οι μύες των ποδιών αναλαμβάνουν το βάρος του σώματος. Εάν οι μικρότεροι μύες δεν επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τον εγκέφαλο, οι μεγαλύτεροι μύες πρέπει να αντισταθμίσουν, καταπονώντας υπερβολικά τα πόδια και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ο καθηγητής ΜακΚίον και η επιστημονική του ομάδα προτείνουν να υιοθετούμε όλο και συχνότερα τη συνήθεια να περπατάμε ξυπόλητοι, προκειμένου να ενισχύσουμε τη φυσική αλληλεπίδραση του σώματος με το περιβάλλον. “Όσο περισσότερο περπατάμε ξυπόλητοι, τόσο το καλύτερο“, τονίζει συγκεκριμένα.