Ως άνθρωποι, όλοι βιώνουμε προκλήσεις και δυσκολίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να εκδηλωθούν με πολλούς τρόπους, όπως συναισθήματα λύπης, άγχους, στρες ή δυσκολίας να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας ασχολίες. Όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και είμαστε δυσλειτουργικοί, χτυπάει ο πρώτο καμπανάκι ότι θα πρέπει να σκεφτούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.  Ίσως χρειαζόμαστε ψυχοθεραπεία όταν παρατηρούμε μερικά σημάδια όπως τα ακόλουθα:

Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας

Για παράδειγμα, εάν αισθανόμαστε κατακλυσμένοι από τα συναισθήματά μας και δεν μπορούμε να βρούμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας προσφέρει τα εργαλεία και τις στρατηγικές που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους

Μπορεί να αισθανόμαστε αποκομμένοι, απομονωμένοι ή να βιώνουμε συγκρούσεις στις σχέσεις μας. Μέσω της ψυχοθεραπείας, μπορούμε να μάθουμε επικοινωνιακές δεξιότητες, στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων και τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης που μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Αν εμπλακούμε με επιβλαβείς συμπεριφορές ή συνήθειες

Σύνηθες παράδειγμα η κατάχρηση ουσιών ή ο αυτοτραυματισμός, σε αυτήν την περίπτωση η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αναπτύξουμε πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Εάν βιώνουμε σημαντικές αλλαγές ή μεταβάσεις στη ζωή μας

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας δουλειάς ή μιας σχέσης είναι σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας. Ειδικά όταν αυτές οι αλλαγές συνδυάζονται με την δυσκολία μας να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας προσφέρει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να πλοηγηθούμε σε αυτές τις αλλαγές.

Η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να μας προσφέρει τα εργαλεία, τις στρατηγικές και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις της ζωής και να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευημερία.