Εντάξει, αν δεν ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, σε μία από τις ομορφότερες, και έτσι οι ευκαιρίες για τέλεση γάμου σε κάποιο νησί με θέα το πέλαγος ή στην ελληνική περιφέρεια με τα τόσα διαφορετικά τοπία, είναι πραγματικά αμέτρητες.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο εκτός έδρας γάμος συνεπάγεται ακόμα πιο επιμελή συντονισμό και προσοχή σε οργανωτικές λεπτομέρειες.

Για να απολαύσετε κάθε λεπτό της γαμήλιας περιπέτειας σας δίχως να βιώσετε το στρες της περιπέτειας, ιδού μερικά χρήσιμα tips που θα σας γλιτώσουν εκτός από άγχος, από χρόνο και ενέργεια (ε, πως θα ρίξετε μερικές στροφές στο γάμο…):

1. Στείλτε με e-mail “Save the Date” όσο πιο νωρίς γίνεται

Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε το περιθώριο στους καλεσμένους σας να κάνουν εγκαίρως τις κρατήσεις (και σε καλύτερη τιμή) και εσείς θα έχετε από νωρίς μια εικόνα για τον αριθμό των καλεσμένων, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσετε από τηλέφωνα της τελευταίας στιγμής με καλεσμένους που σας ρωτούν για ξενοδοχεία, εισιτήρια κτλ.save-the-date-rescue

2. Διορίστε ντόπιο βοηθό

Εδώ ισχύει ό,τι και στις διακοπές: κανένας δεν θα σας μάθει καλύτερα έναν τόπο από έναν μόνιμο κάτοικο του. Σε περίπτωση που στο μέρος δεν υπάρχει κάποιος διοργανωτής γάμου, απευθυνθείτε σε κάποιον ντόπιο φίλο (συνήθως τα ζευγάρια διαλέγουν μέρη όπου έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές και έχουν αναπτύξει σχέσεις με την τοπική κοινωνία). Με λίγα λόγια, ζητήματα όπως τοπικές υπηρεσίες, προμηθευτές, τοπικά ήθη και έθιμα θα τα φροντίσει αυτό το άτομο για εσάς.

3. Προγραμματίστε συχνές επισκέψεις στον προορισμό του γάμου

Με αυτό τον τρόπο θα συντονίσετε καλύτερα την κατάσταση και θα μπορείτε να κάνετε περισσότερα ραντεβού με τους κομμωτές, αισθητικούς, μακιγιέρ, αν έχετε επιλέξει ντόπιους επαγγελματίες.

4. Κρατήστε επαφή μέσω Skype

Αν μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούσατε τακτικά το Skype, ήρθε η στιγμή για να βγάλετε το αντίστοιχο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Μερικές φορές τα e-mails είναι χρονοβόρα και μπορεί να χαθεί κάτι στη συνοχή της επικοινωνίας και τα τηλεφωνήματα πιο κοστοβόρα. Συνεπώς, το Skype είναι η λύση!

5. Στην τελευταία πρόβα του νυφικού, πάρτε μαζί τη βαλίτσα σας…

…έτσι ώστε να αφήσετε τη μοδίστρα να το τυλίξει και να το τοποθετήσει κατάλληλα στην αποσκευή (ξέρουν τι κάνουν).

6. Φροντίστε να υπάρχει καλό σύστημα σιδερώματος στο χώρο που θα σας φιλοξενεί πριν το γάμο

Εντάξει, η μοδίστρα ξέρει τι κάνει αλλά είναι σχεδόν απίθανο το νυφικό να επιβιώσει δίχως ένα τσαλάκωμα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμο ένα καλό σύστημα σιδερώματος με ατμό στο σπίτι ή το ξενοδοχείο όπου βρίσκεστε.

7. Εξασφαλίστε απασχόληση για τα παιδιά

Συχνά συγγενείς ή φίλοι με μικρά παιδιά αποφεύγουν να βρεθούν σε γάμος εκτός έδρας λόγω της ταλαιπωρίας που είναι δυστυχώς αναπόφευκτη. Γι’αυτό το λόγο κάντε κάτι χρήσιμο για εκείνους, ειδικά για τα άτομα που θέλετε οπωσδήποτε να παρευρεθούν στο γάμο σας. Εξασφαλίστε ένα δωμάτιο για τις θηλάζουσες μαμάδες. Δημιουργείστε ένα μικρό παιδότοπο με διασκεδαστές στο χώρο του γαμήλιου πάρτι όπου θα συγκεντρωθούν και θα απασχοληθούν όλα τα πιτσιρίκια ή συζητείστε με τους γονείς αν θέλετε να ψάξετε να βρείτε ντόπια baby sitter για εκείνο το βράδυ.How-to-keep-Kids-busy-at-wedding

8. Διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τους καλεσμένους

Ένας γάμος εκτός έδρας αποτελεί ένα έξοδο, αντίστοιχο των διακοπών μόνο που είναι για μία ή δύο μέρες μόνο. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να ελαφρύνετε το κόστος όπως το να πετύχετε τιμές γκρουπ στα τοπικά ξενοδοχεία ή το να ζητήσετε από τις φίλες σας να σας κάνουν ένα χαμηλό τόνων bachelorette πάρτι στον προορισμό όπου θα τελεστεί ο γάμος, καθώς οι τιμές στην επαρχία είναι συνήθως πιο οικονομικές.

9. Στείλτε οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες μέσω e-mail μία εβδομάδα πριν το γάμο

Θα έχετε τη χαρά να ταξιδέψουν τόσοι άνθρωποι για να παρευρεθούν στο γάμο σας οπότε καλό είναι να διευκολύνετε τη διαμονή τους αλλά και να γλιτώσετε από τα τηλεφωνήματα-πανικού της τελευταίας στιγμής (τη στιγμή δηλαδή που προσπαθεί να περάσει η μακιγιέρ με μάσκαρα τις βλεφαρίδες σας). Έτσι, φροντίστε να στείλετε μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία του γάμου οδηγίες για το πως θα φτάσουν στην εκκλησία/δημαρχείο και χώρο του γαμήλιου πάρτι αλλά και συμβουλές για τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, προτάσεις εξόδου αλλά και τοπικά αξιοθέατα.

Με αυτά τα tips ο γάμος πραγματικά θα θυμίζει ήδη ταξίδι του μέλιτος…για όλους!