Κάθε γονέας είναι ικανός να μεγαλώσει χαρούμενα, υγιή και συναισθηματικά προσγειωμένα παιδιά. Αλλά πολλοί αγωνίζονται στην πορεία. Όταν οι γονείς δεν είναι συντονισμένοι με την ιδιοσυγκρασία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού τους, αποτυγχάνουν να τιμήσουν και να γιορτάσουν τον αυθεντικό εαυτό του παιδιού τους. Υπάρχουν έξι πιο ασυνήθιστοι και προικισμένοι τύποι παιδιών. Το παιδί σας μπορεί να είναι περισσότερο από το ένα από τα άλλα ή ένα μείγμα όλων. Η γνώση του τύπου τους θα ενισχύσει τη σχέση σας μεταξύ σας και θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους για να γίνουν επιτυχιμένα παιδιά!

Ο Ανήσυχος τσαντίλας

Οι ανήσυχοι είναι συχνά ιδιότροποι, ευερέθιστοι και πυροδοτούνται από το παραμικρό. Η ομορφιά τους είναι ότι είναι πολύ ευαίσθητα παιδιά. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τείνουν να απορροφούν το άγχος γύρω τους. Και τι να κάνουν με όλα αυτά; Εκρήγνυνται!

Συμβουλή για γονείς: Να είστε προσγειωμένοι, σταθεροί και ήρεμοι. Εάν γίνετε αντιδραστικοί, είτε με θυμό είτε με άγχος, μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι συναισθημάτων. Επαινέστε τα για τις ικανότητές τους να επεξεργάζονται το περιβάλλον τους, αλλά διδάξτε τους να δημιουργούν την παρηγοριά που χρειάζονται: «Όταν νιώθεις νευρικός, κλείσε τα μάτια και επανάλαβε στον εαυτό σου: «Είμαι ασφαλής, είμαι σπίτι και θα είμαι εντάξει.»»

Ο Υπερκινητικός Εξερευνητής

Οι υπερκινητικοί εξερευνητές δεν μπορούν να κάθονται ακίνητοι και να βρίσκονται και ποτέ εκεί που τους άφησες τελευταία φορά. Αυτά τα παιδιά συχνά χαρακτηρίζονται ως «προβληματικά» από τους γονείς και τους δασκάλους επειδή είναι συντριπτικά ενεργά στο μυαλό και το σώμα τους. Αλλά η υπερδύναμή τους είναι ότι είναι απίστευτα περίεργοι και δεσμευμένοι.

Συμβουλή για γονείς: Οι υπερκινητικοί εξερευνητές πρέπει να τιμούνται και να μην ντρέπονται για το παθιασμένο τους πνεύμα. Δείξτε τους άνευ όρων αποδοχή, ώστε να αποδεχτούν τον εαυτό τους σε έναν κόσμο που μπορεί να τους αποφεύγει επανειλημμένα: «Σε θαυμάζω για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου. Οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης σου μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις καταπληκτικά πράγματα».

The Overpleaser

Τα υπερβολικά μαλακά και εύκαμπτα παιδιά, εύκολο να πλάθονται και να διαμορφώνονται — και είναι η τέλεια λεία για τους γονείς που έχουν έντονη ανάγκη για έλεγχο. Συμπληρώνουν κενά, αναλαμβάνουν δουλειές και παίρνουν χρυσά αστέρια. Αλλά επειδή είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, συχνά παραβαίνουν και αναλαμβάνουν τις γονικές ευθύνες, καθιστώντας τον «γονικό» ενήλικα στο σπίτι.

Συμβουλή για γονείς: Τιμήστε και διδάξτε τους πώς να προστατεύουν τα όριά τους. Υπενθυμίστε τους ότι οι ανάγκες τους προηγούνται: «Είσαι δοτικός και μπορεί να συναντήσεις πολλούς που θα συνεχίσουν να σου ζητάνε. Να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να λες «όχι».

The Dreamer-Recluse

Τα ονειροπόλα παιδιά τείνουν να είναι ντροπαλά και εσωστρεφή αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και συνομιλητικές δεξιότητες. Μπορεί συχνά να τους πιάνετε να κοιτάζουν στο κενό, να γράφουνστο σημειωματάριό τους ή να περνούν τόσο πολύ χρόνο μόνοι που αναρωτιέστε αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Συμβουλή για γονείς: Η κοινωνία μπορεί να προσπαθήσει να τους πει ότι πρέπει να είναι το αντίθετο, ότι πρέπει να είναι πιο εξωστρεφείς. Βοηθήστε τα να νιώσουν ασφάλεια και αναδείξτε τα δυνατά τους σημεία: «Μην αφήνεις τους ανθρώπους να σου λένε πώς να είσαι. Θυμήσου, όσοι μπορούν να είναι μόνοι τους είναι δυνατοί άνθρωποι. Σε θαυμάζω όπως ακριβώς είσαι.»

Ο επαναστάτης αντικομφορμιστής

Οι επαναστάτες αντικομφορμιστές έχουν τεράστια θέληση. Δεν θα συμμορφωθούν μέχρι να πειστούν ότι έχουν γίνει αυτό που θέλουν. Ξέρω πόσο προκλητικά μπορεί να είναι αυτά τα παιδιά.

Συμβουλή για γονείς: Αυτά τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται σεβασμό για την αποφασιστικότητά τους. Απελευθερώστε τον έλεγχο και την κρίση: «Λατρεύω την ικανότητά σου να ακολουθείς τη φωνή σου και να μην επηρεάζεσαι από “δημοφιλείς” απόψεις. Ωστόσο, μην πολεμάς τους κανόνες απλώς και μόνο για λόγους μάχης, διαφορετικά θα καείς».

The Happy-Go-Lucky

Αυτά τα παιδιά πάντα γελούν και έχουν καλή διάθεση. Δεν είναι ιδιότροποι, απαιτητικοί ή αυταρχικοί. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ χαλαροί και να φαίνονται χωρίς κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, μερικοί γονείς μπορεί να τα θεωρήσουν ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξα.

Συμβουλή για γονείς: Αυτό που οι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα παιδιά Happy-Go-Lucky είναι στην πραγματικότητα οι γκουρού της ζωής στο παρόν. Γιορτάστε τη θετική τους προσέγγιση στον κόσμο: «Πάντα φέρνεις τέτοια ειρήνη και χαρά σε κάθε κατάσταση. Διατήρησε αυτό το ρυθμό, γιατί είναι ένας χαμένος ρυθμός που πρέπει να υιοθετήσει περισσότερος κόσμος».

Διάβασε επίσης:

Μας είδε το παιδί να κάνουμε σεξ: Πώς πρέπει να αντιδράσω;