Σίγουρα θα σας έχει τύχει το παιδί σας να επιζητά συνεχώς την προσοχή σας και να ζητά να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός σας κάθε ώρα και στιγμή. Είτε όταν κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας στο super market, είτε έχετε πάει επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε μετά από μια μεγάλη και κουραστική μέρα στη δουλειά ο μικρός σας άγγελος, εκεί! Να σας τραβάει τη φούστα, να σας πετάει πράγματα, να σας κλωτσάει προκειμένου να αποκτήσει την πολυπόθητη, για εκείνο, προσοχή σας. Είτε είναι θετική είτε είναι αρνητική, η προσοχή σας, για το μικρό σας άγγελο είναι αυτό ακριβώς. Προσοχή.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση; ρωτάτε.

Καταρχήν λάβετε υπόψη σας ότι το να επιζητά το παιδί σας την προσοχή σας είναι φυσιολογικό. Τόσο φυσιολογικό όσο το ότι το λουλούδι θέλει ήλιο για να αναπτυχθεί! Το θέμα είναι όταν η κατάσταση φεύγει εκτός ορίων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπέρμετρη προσοχή που ζητά από εσάς.

attention-seeking-kids

Εντοπίστε την αιτία. Πάντα υπάρχει ένας, λογικός ή μη, λόγος πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά. Είτε είναι το νεογέννητο αδερφάκι του, είτε επειδή το παραμελείτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε επειδή νιώθει οτι δεν το αγαπάτε, το παιδί σας θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας.

Εξηγήστε του το ανάρμοστο της συμπεριφοράς του. Ναι, ξέρω. “Μα είναι μικρό”, θα μου πείτε. Με τρόπο απλό και κατανοητό μπορείτε να εξηγήσετε ότι θα πρέπει να περιμένει τη σειρά του προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά του, ότι δεν χρειάζεται να φωνάζει για να του βρείτε το αγαπημένο του παιχνίδι ούτε να τραβάει τα μαλλιά της μικρής του αδερφής για να έχει την προσοχή σας.

Ενισχύστε την θετική προσοχή. Επαινέστε τον όταν τοποθετεί τα παιχνίδια του στα ράφια τους, χαϊδέψτε το όταν περιμένει να τελειώσετε την ασχολία σας, φιλήστε το όταν συμπεριφέρεται ευγενικά. Έχετε υπόψη σας, πως δε χρειάζεται να είναι προγραμματισμένη η προσοχή σας. Το να του δίνετε την προσοχή σας τις στιγμές που δεν το περιμένει, όπως όταν παίζει μόνο του στη γωνία, τον κάνει να πιστεύει πως τον προσέχετε είτε ασχολείστε μαζί του είτε όχι.

Αφιερώστε του χρόνο. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από το χρόνο σας και την προσοχή σας. Αφιερώστε τους λίγο από το χρόνο σας. Θέστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να ασχοληθείτε με αγαπημένες του ασχολίες. Διαβάστε το αγαπημένο του παραμύθι λίγο πριν το βραδινό ύπνο, τραγουδήστε μαζί του κατά τη διαδρομή σπίτι – σχολείο και σχολείο – σπίτι. Μπορείτε ακόμη να τον εμπλέξετε σε καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να σας βοηθήσει να γράψετε τη λίστα για τα ψώνια, να σας φέρει τα υλικά που θα χρειαστείτε για το μεσημεριανό ή ακόμη να σας βοηθήσει να στρώσετε το τραπέζι για τους καλεσμένους σας κ.λπ.

Σε πολλές οικογένειες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, καλούνται οι γονείς να κάνουν μια και δυο δουλειές. Έχετε υπόψη σας, πως το να είστε γονιός είναι –και πρέπει να είναι- η πιο σημαντική «δουλειά» σας. Αντί για το συνηθισμένο χρόνο που αφιερώνετε στην τηλεόραση επιλέξτε να αφιερώσετε μέρος του στο παιδί σας. Και εκείνο θα χαρεί που του αφιερώνετε την προσοχή σας γιατί νιώθει ότι το αγαπάτε και είναι σημαντικό για εσάς και εσείς θα αναπτύξετε μια υγιή και δυνατή σχέση με το παιδί σας. Σίγουρα είναι win – win situation!