Η εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα για τις παιδικές κατασκηνώσεις της Εκκλησίας αλλάζει και τη θέση της λαμβάνουν σύγχρονες δομές που μπορούν να ανταγωνιστούν τις καλύτερες της Ευρώπης. Ο κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, Γενικός Διευθυντής του «Κέντρου Παιδείας Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Η Αγ. Φιλοθέη”», κάνει γνωστό ότι «οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής ανήκουν στο εν λόγω μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ίδρυμα και εγκαινιάστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στις 14 Ιουνίου του 2012. Ήταν ένα δικό του όραμα και δική του προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατασκηνώσεων στην Αττική, αφού δεν υπήρχε χώρος μέχρι τότε. Έγινε μια πολύ μεγάλη επένδυση και έτσι ξεκινήσαμε αυτό το μακραίωνο ταξίδι», προσθέτει.

Ο κ. Ανδρεάδης μοιράζεται, επίσης, μαζί μας ότι όραμα του Αρχιεπισκόπου είναι να λειτουργεί ο συγκεκριμένος χώρος όλο τον χρόνο και να μπορεί να εξυπηρετεί συνέδρια, σεμινάρια, μεμονωμένες εκδρομές, αλλά και ως χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, από ενορίες της Αρχιεπισκοπής θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο εκδρομικά ή για να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Αρχιεπίσκοπος, άλλωστε, σε κάθε επίσκεψή του στην Περιφέρεια καλεί μαθητές να επισκεφτούν και να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων και ήδη μέχρι στιγμής έχουν έρθει μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, τον Έβρο και τις Σέρρες.

Η κατασκήνωση περιλαμβάνει χώρους φιλοξενίας, εστίασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας,  αναψυχής με υπαίθρια παιχνίδια, πισίνες, γήπεδα ομαδικών αθλημάτων, ιατρείο, αναρρωτήριο και πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ετησίως, φιλοξενούνται στους χώρους των κατασκηνώσεων περίπου 800 άτομα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Οι εγκαταστάσεις είναι υψηλών προδιαγραφών και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας, ενώ έχουν πιστοποιηθεί με iso 22000. Όλο το προσωπικό κάθε ειδικότητας έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφέρει με ψυχραιμία τις πρώτες βοήθειες. Οι κατασκηνωτές ζουν τη μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης σε ένα προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα στη φύση.

Εξάλλου, είναι γεγονός, ότι τα οφέλη από την εκκλησιαστική Κατασκήνωση είναι πολλά και ουσιαστικά. Η πνευματική προσφορά της στα παιδιά είναι πολύ σημαντική για όλη τη ζωή τους, αφού τα εφόδια που λαμβάνουν, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, οι αλησμόνητες στιγμές που βιώνουν χάρις στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα και η συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά τους. Έχει ειπωθεί, πολλάκις μάλιστα, ότι τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά στην Κατασκήνωση είναι συνήθως πολύ περισσότερα από τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά σε όλη την κατηχητική χρονιά. H πρώτη κατασκηνωτική περίοδος -που απευθύνεται σε αγόρια Δημοτικού- μόλις άρχισε, ενώ από τις 20 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν τα κορίτσια Δημοτικού και από τις 29 Ιουλίου κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου.