Η Θετική Πειθαρχία είναι μια μέθοδος όπου οι γονείς επικοινωνούν ξεκάθαρα ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες, ποιες είναι ακατάλληλες και ποιες είναι οι ανταμοιβές για την καλή συμπεριφορά και οι συνέπειες για την κακή συμπεριφορά. Οι ειδικοί λένε ότι είναι αποτελεσματική στο να κάνετε τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά.

Είναι μια έγκυρη μέθοδος που επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση και στην επίλυση προβλημάτων. Η Θετική Πειθαρχία δεν χρησιμοποιεί φωνές, χτύπημα ή αυστηρή τιμωρία.

Οι ειδικοί βρίσκουν ότι αποτελούν κίνητρο και είναι αποτελεσματικό για τα παιδιά

Αν ζητήσετε από 1.000 γονείς να αναφέρουν το λιγότερο αγαπημένο τους κομμάτι της ανατροφής των παιδιών, η πειθαρχία είναι πιθανότατα κοντά ή στην κορυφή της λίστας. Και όμως ένα καλό θεμέλιο για πειθαρχία είναι απίστευτα σημαντικό για να μην αισθάνονται καμένοι οι γονείς.

Υπάρχουν πέντε αρχές της Θετικής Πειθαρχίας:

  1. Είναι ευγενικό και σταθερό ταυτόχρονα.
  2. Βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ότι ανήκουν και έχουν σημασία.
  3. Είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
  4. Διδάσκει πολύτιμες κοινωνικές και δεξιότητες ζωής για καλό χαρακτήρα.
  5. Καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν πόσο ικανά είναι και να χρησιμοποιήσουν την προσωπική τους δύναμη με εποικοδομητικούς τρόπους.

«Είναι μια γονεϊκή φιλοσοφία που βασίζεται στην ενθάρρυνση, την ενδυνάμωση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Υποστηρίζει τους γονείς στην εύρεση λύσεων για την κακή συμπεριφορά αντί να χρησιμοποιούν ή να βασίζονται σε τιμωρία. Η πειθαρχία έχει να κάνει με την καθοδήγηση των παιδιών, χωρίς να είναι ούτε ανεκτική ούτε τιμωρητική».

Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε υψηλό επίπεδο επικοινωνίας. «Ο γονιός εξηγεί τα πάντα στο παιδί. Θα εξετάσουν ποιες συμπεριφορές επεξεργάζονται, γιατί και ποιες είναι οι συνέπειες. Ο γονέας διατηρεί έναν ζεστό και σταθερό τόνο και ενθαρρύνει το παιδί να κάνει επιλογές που έχουν νόημα».

Τα καλά νέα είναι ότι η Θετική Πειθαρχία είναι αποτελεσματική

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα. «Η πρώιμη έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν αντιλαμβάνονται τη σταθερότητα και την ευγένεια από τους γονείς τους. Τα παιδιά που αξιολογούν τους γονείς τους ως ανταποκρινόμενους στις ανάγκες και τα συναισθήματά τους ενώ έχουν υψηλές – αλλά ρεαλιστικές – προσδοκίες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε κοινωνικά επικίνδυνες συμπεριφορές και να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία κοινωνικά και ακαδημαϊκά».

«Βρίσκουν ευκολότερο να εργάζονται προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και έχουν κίνητρο να πετύχουν όταν οι γονείς είναι στοργικοί και σταθεροί».

αντιμετώπιση θυμού στο παιδί

Χρειάζεται όμως πολύς χρόνος και εξάσκηση

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γονείς που ανατράφηκαν από αυταρχικούς ή ανεκτικούς γονείς, αφού το στυλ περιλαμβάνει πολλή επικοινωνία. Και πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε τα σωστά είδη ανταμοιβών. «Η θετική πειθαρχία ενθαρρύνει τη χρήση λεκτικών ανταμοιβών καθώς και αγαθών και υπηρεσιών, όπως δώρα ή προνόμια», λέει ο Δρ. Kyle Pruett, M.D., Κλινικός Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Yale School of Medicine και μέλος της Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Goddard.  “Τα μη λεκτικά βραβεία μπορεί ακούσια να γλιστρήσουν σε δωροδοκία, η οποία γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου για να χτίσει μια εσωτερική αίσθηση ευθύνης και αυτογνωσίας. Η θετική πειθαρχία απαιτεί συχνούς ελέγχους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς τηρούν ή δεν τηρούν — το πρόγραμμα. Είναι στη φύση πολλών παιδιών να αναζητούν τις ρωγμές στο ανάχωμα».

Πώς να ξεκινήσετε με τη θετική πειθαρχία

  • Υπάρχει κάτι τέτοιο ως Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Θετικής Πειθαρχίας, και πραγματοποιούν μαθήματα και εργαστήρια σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.
  • Κάντε απολογισμό του πώς αντιμετωπίζει η οικογένειά σας τα συναισθήματα. «Συνιστώ να ακούς πολύ περισσότερο από ό,τι μιλάς», λέει ο Ζάιχνερ. «Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι ανήκει και είναι σημαντικό, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμπεριφερθεί άσχημα και πολύ πιο πιθανό να ακούσει και να συνεργαστεί. Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και ρυθμίζουμε τη δική μας, επομένως είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να δούμε».
  • Μιλήστε με τους δασκάλους της ζωής σας. Η Θετική Πειθαρχία χρησιμοποιείται συχνά στην τάξη ως τρόπος διαχείρισης της συμπεριφοράς στην τάξη. «Αυτό συμβαίνει όταν οι δάσκαλοι είναι ζεστοί και σταθεροί, δίνουν στους μαθητές σαφείς προσδοκίες για το τι πρέπει να επιτευχθεί, προσφέρουν σαφείς οδηγίες για το ποιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες, δουλεύουν με τους μαθητές.