Το πρόσφατο ταξίδι μας στην Guangzhou, την καρδιά της νότιας Κίνας, με την Huawei, μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις, οι οποίες δεν σχετίζονταν μόνο με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του κολοσσού της mobile τεχνολογίας, αλλά είχαν και μια πιο… «παραδοσιακή» χροιά. Αναμφίβολα, μια εμπειρία ξεχώρισε που άγγιξε την ψυχή μας και ήταν η συμμετοχή μας σε μια αυθεντική κινεζική τελετή τσαγιού. Μια ιεροτελεστία όχι μόνο ως μια διαδικασία παρασκευής του γνωστού ροφήματος, αλλά ως μια φιλοσοφία ζωής που περικλείει την αρμονία, τον σεβασμό και την εσωτερική γαλήνη.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, βρεθήκαμε σε ένα παραδοσιακό tea house, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σχεδόν βγαλμένο από άλλη εποχή. Εκεί, μπορέσαμε πραγματικά να απολαύσουμε  τη μυσταγωγία του τσαγιού. Δεν ήταν απλά και μόνο ένας τόπος για να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα, αλλά ένας «ναός ηρεμίας», με κάθε στοιχείο του σχεδιασμένο για να μας βοηθήσει να «κατεβάσουμε ρυθμούς»  και να ζήσουμε μια εμπειρία βαθιάς σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ο ήχος του νερού που σιγοβράζει, το άρωμα των φύλλων και ο τρόπος που σερβίρεται το τσάι δημιουργούν ένα περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας, που τελικά όλοι μας το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Η τέχνη της Gong Fu Cha

Η τελετή που παρακολουθήσαμε ήταν η Gong Fu Cha, μια παραδοσιακή κινεζική μέθοδος παρασκευής τσαγιού που απαιτεί ακρίβεια, δεξιοτεχνία και πλήρη συγκέντρωση. Το τσάι Gong Fu είναι η κινεζική τελετή τσαγιού και ο τρόπος κατανάλωσής του. Σε κυριολεκτική μετάφραση, Gong Fu Cha σημαίνει «Φτιάχνοντας τσάι με δεξιοτεχνία» ή «φτιάχνοντας τσάι με τον σωστό τρόπο». Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα σωστό σετ τσαγιού. Αυτά είναι γενικά μικρά σκεύη, όπως μια τσαγιέρα ή ένα gaiwan, μικρά φλιτζάνια κτλ. Η διαδικασία ξεκινά με το ζέσταμα των σκευών, συνεχίζεται με την «αφύπνιση» των φύλλων μέσω ενός πρώτου ξεπλύματος και ολοκληρώνεται με διαδοχικές εγχύσεις, κάθε μια από τις οποίες αποκαλύπτει διαφορετικές νότες γεύσης και αρώματος. Κάθε κίνηση, ήχος και άρωμα είχε τη δική του σημασία. Το εντυπωσιακό, επίσης, είναι το σερβίρισμα το οποίο γίνεται με κινήσεις που μοιάζουν με χορογραφία και είναι αργές, σιωπηλές και απόλυτα μελετημένες. Δεν επιτρέπεται βιασύνη, αφού ο χρόνος είναι μέρος της διαδικασίας.

Πώς κρατάς ένα φλιτζάνι τσάι

Επιπλέον, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο κρατούν το φλιτζάνι οι άνδρες και οι γυναίκες κατά την τελετή. Οι άνδρες το κρατούν με το δεξί χέρι, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη γύρω από το χείλος του, ενώ το μεσαίο δάχτυλο στηρίζει τη βάση. Αυτή η στάση ονομάζεται «τρεις δράκοι που προστατεύουν το τρίποδο» και συμβολίζει τη δύναμη και την προστασία. Οι γυναίκες, από την άλλη, το κρατούν με παρόμοιο τρόπο, αλλά το μικρό δάχτυλο σχηματίζει μια κομψή καμπύλη, γνωστή ως «δάχτυλο ορχιδέας», που προσδίδει χάρη και θηλυκότητα στην κίνηση, κάτι που σύμφωνα με το μύθο προσελκύει το αντίθετο φύλο. Φυσικά, αυτές οι λεπτές διαφορές, δεν είναι μόνο θέμα εθιμοτυπίας, αλλά αντικατοπτρίζουν βαθύτερες αξίες και συμβολισμούς στην κινεζική κουλτούρα. Ο τρόπος που προσφέρουμε και δεχόμαστε το τσάι εκφράζει τον σεβασμό, την ευγένεια και την πρόθεση για σύνδεση με τον άλλον. Μέσα από αυτή την απλή πράξη, οι σχέσεις ενισχύονται και οι δεσμοί γίνονται πιο ουσιαστικοί.

Η ιστορία του τσαγιού στην Κίνα

Σύμφωνα με το μύθο, η ιστορία του τσαγιού ξεκινά με τον αυτοκράτορα Shennong το μακρινό 2737 π.Χ. Αιώνες αργότερα, ο Lu Yu έγραψε το “Κλασικό του Τσαγιού” κατά τη δυναστεία Tang, το πρώτο βιβλίο που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στο τσάι και στην τέχνη του. Από τότε, η κατανάλωση τσαγιού εξελίχθηκε σε τελετουργία και έγινε σύμβολο του πολιτισμού της «Χώρας του Δράκου». Το τσάι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στις τέχνες, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία της Κίνας. Υπήρξε μέσο φιλοξενίας, διαλόγου και διαλογισμού, καθώς ακόμη και οι Κινέζοι μοναχοί έπιναν τσάι για να διατηρούν την εγρήγορσή τους κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Yum Cha: η πρωινή παράδοση της Guangzhou

Παράλληλα, στην Guangzhou, η παράδοση του πρωινού τσαγιού, γνωστή ως Yum Cha, αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται σε σαλόνια για να απολαύσουν διάφορα είδη συνοδευόμενα από dim sum. Η πράξη αυτή δεν είναι μόνο γαστρονομική, αλλά και κοινωνική, όπως ένας τρόπος να ανταλλάξουν ιστορίες, να γελάσουν και να ενισχύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως στο πλαίσιο του Yum Cha, το τσάι θεωρείται μέσο επικοινωνίας και ενσυναίσθησης. Δεν έχει σημασία μόνο τι πίνεις, αλλά με ποιον. Οι μεγαλύτεροι προσφέρουν στους νεότερους, οι φίλοι γελούν πάνω από το φλιτζάνι, οι οικογένειες συνδέονται ξανά, ξεκινώντας τη μέρα τους μαζί.

Το τσάι στη σύγχρονη ζωή

Ταυτόχρονα, παρατηρήσαμε πως ακόμα και οι νέοι άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στην τελετή. Με κινητά στο χέρι και μοντέρνο ντύσιμο, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη διαδικασία, απολάμβαναν το τσάι τους με συγκέντρωση. Αυτή η σύγκλιση παλιού και νέου, τόσο σε αυτή τη τελετουργία όσο και γενικότερα στην πόλη, είναι τρομερά εντυπωσιακή αφού το τσάι έχει ρίζες στο μακρινό παρελθόν, τεράστια σημασία στο παρόν και σίγουρα ατελείωτο μέλλον! Φυσικά, δεν γινόταν να μην συγκρίνουμε αυτή την εμπειρία με άλλες παραδόσεις του κόσμου. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, η τελετή τσαγιού βασίζεται στον Ζεν και εστιάζει στην απλότητα. Στην Ινδία, το τσάι συνδυάζεται με έντονα μπαχαρικά. Στην Αγγλία, αποτελεί κοινωνικό γεγονός αφού υπάρχει συγκεκριμένη tea time! Κι όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με την Gong Fu Cha, αυτή τη μοναδική ισορροπία μεταξύ τελετουργικού και εσωτερικής πνευματικότητας.

Ένα φλιτζάνι… γεμάτο μαθήματα και συναισθήματα!

Αναμφίβολα, αυτή η εμπειρία μας δίδαξε πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, αφού μας δίδαξε να εκτιμούμε τις παύσεις, τη σιωπή, την αργή ροή της στιγμής. Να δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες και να δημιουργούμε χώρο για σύνδεση, είτε με τους άλλους, είτε με τον εαυτό μας. Έτσι, αυτή η εμπειρία, ειδικά για εμάς που λατρεύουμε το τσάι, όταν θα το ετοιμάζουμε στο σπίτι μας, σίγουρα θα θυμόμαστε εκείνη τη στιγμή στο tea house της Guangzhou, όπου ο χρόνος έμοιαζε να σταματά. Εξάλλου δε μιλάμε μόνο για ένα ζεστό αφέψημα αλλά για μια ολόκληρη κουλτούρα και μια υπενθύμιση ότι η ομορφιά κρύβεται στα πιο απλά πράγματα. Ειδικά αυτό, το εμπεδώσαμε με την πρώτη γουλιά!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Huawei Ελλάδος για την πραγματοποίηση του ταξιδιού μας στην Κίνα… 

Κείμενο: Μάρθα Κατσαρού

Hands-On Experience: Πέτρος Κυπραίος

Leave a Reply

Your email address will not be published.