Ο Μπιλ Γκέιτς οραματίζεται ένα μέλλον όπου η τεχνολογία, αν και δεν αντικαθιστά τους ανθρώπους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τριήμερη εργασία την εβδομάδα.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της σειράς “What Now?” του Trevor Noah, podcast, ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, είπε την άποψή του για την τεχνολογία και την εργασία. Όταν ο Noah ρώτησε για την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, ο Γκέιτς έδειξε αισιοδοξία ότι θα απελευθέρωνε εργατικό δυναμικό για πιο εποικοδομητική εργασία.

«Ο σκοπός της ζωής δεν είναι μόνο να δουλεύεις. Κι αν τελικά αποκτήσετε μια κοινωνία όπου θα πρέπει να εργάζεστε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα ή κάτι τέτοιο, δεν είναι εντάξει;», είπε ο Γκέιτς.

Ο Μπιλ Γκέικτς έδειξε ένα μέλλον όπου οι μηχανές χειρίζονται βασικές εργασίες, μειώνοντας την ανάγκη για επίπονη ανθρώπινη εργασία.

Κάνοντας παραλληλισμούς με τις μετατοπίσεις των γενεών στην εργασία, τόνισε την εξέλιξη από έναν παππού που θεωρούσε τη γεωργία τη μόνη πραγματική δουλειά σε έναν πατέρα που ασχολείται με ποικίλες εργασίες. Πρόσθεσε ότι σήμερα μόνο το 2 τοις εκατό των Αμερικανών ασχολείται με τη γεωργία, μια τεράστια απόκλιση από τις παραδοσιακές απόψεις.

Ο Μπιλ Γκέιτς πρότεινε ότι εάν οι τεχνολογικές εξελίξεις προχωρήσουν με λογικό ρυθμό και η κυβέρνηση υποστηρίζει όσους προσαρμόζονται στην αλλαγή, μπορεί να είναι πολύ θετικό. Τόνισε τη σημασία της βοήθειας των ατόμων στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων για μια αρμονική μετάβαση.

Σε μια ανάρτηση με τίτλο «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε» τον Μάρτιο, ο Γκέιτς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες του λογισμικού που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη να φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση. Επαίνεσε τη δημιουργία του ChatGPT ως μια πρωτοποριακή τεχνολογική βιτρίνα, κάνοντας παραλληλισμούς με την πρώτη επαφή του με τα πρώτα γραφικά τη δεκαετία του 1980.

Εμπνευσμένος από την αρχική του συνάντηση με το μοντέλο GPT, ο Γκέιτς συλλογίζεται τις δυνατότητες του AI την επόμενη δεκαετία. Είπε ότι αυτά τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι προσβάσιμα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Διάβασε επίσης:

Μεσολόγγι: Γιαγιά έκανε δωρεά ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αλλά με δύο όρους!