Τα ονόματα Θάνος και Παγώνα Παγιαυλή μπορεί να μην σας λένε τίποτα. Όμως, η φράση “το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής” πιθανότατα σας είναι γνωστή και ίσως την έχετε χρησιμοποιήσει κι εσείς για να περιγράψετε ένα ερωτευμένο ζευγάρι που γνωρίζετε. Ωστόσο, η ιστορία του Θάνου και της Παγώνας απέχει πολύ από το να είναι ρομαντική. Αντίθετα, είναι μια ιστορία γεμάτη πόνο και βία.

Η Αγία Παρασκευή του Θησείου

Το ζευγάρι ζούσε στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η οποία πλέον δεν υπάρχει, κοντά στο Θησείο. Οι δυο τους συνηθίζαν να περιφέρονται στους δρόμους της γειτονιάς τους, δείχνοντας τον έρωτά τους και κάνοντας πολλά ζευγάρια να ζηλέψουν τη φαινομενικά τέλεια σχέση τους. Κάποιος χρονικογράφος της εποχής τους είχε παρομοιάσει με «δύο ερωτευμένα πιτσουνάκια», λόγω της τρυφερότητάς τους. Όποιος τους έβλεπε θαύμαζε τον έρωτά τους και δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους τα βράδια.

Τα κλάματα και οι φωνές

Ένα βράδυ, μια παρέα που έκανε βόλτες στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής άκουσε γυναικείες φωνές και κλάματα να βγαίνουν από το σπίτι του Θάνου και της Παγώνας. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουν πως ο Θάνος έδερνε τη γυναίκα του. Την επόμενη μέρα όμως, τους είδαν πάλι να κάνουν βόλτες γεμάτοι αγάπη και αγκαλιές στη γειτονιά.

Η παρέα αποφάσισε να παρακολουθήσει το σπίτι για πάνω από έναν μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατήρησαν ότι η κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη. Την ημέρα, η Παγώνα περπατούσε με τον σύζυγό της, δείχνοντας αγάπη, ενώ τα βράδια υφίστατο την ακαταλόγιστη βία του, αδυνατώντας να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης στον οποίο βρισκόταν παγιδευμένη.

Παρά τις προσπάθειες της παρέας να παρακολουθήσει και να καταγράψει τι συνέβαινε, η αλήθεια είναι ότι η Παγώνα δεν μπορούσε να βγει από τον φαύλο κύκλο της βίας. Η φαινομενικά τέλεια εικόνα του ζευγαριού ήταν μόνο μια πρόσοψη που έκρυβε βαθιά πόνο και κακοποίηση, κάνοντας την ιστορία του Θάνου και της Παγώνας μια τραγική υπενθύμιση ότι πολλές φορές το “φαίνεσθα”ι απέχει πάρα πολύ από το “είναι”.

Διάβασε επίσης:

“Μη τον είδατε τον Παναή” : Πώς βγήκε η έκφραση!