Ερώτημα μέγα και θεμελιώδες, για το οποίο έχουν καταναλώσει ατέλειωτες ώρες ανάλυσης και δεκάδες μπουκάλια κρασί με την παρέα μου και στο τέλος οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται.

Σε μια εποχή που έχουμε μάθει να δουλεύουμε και να έχουμε υπομονή για τα οφέλη της καριέρας, γιατί θεωρούμε πως ο έρωτας είναι ζήτημα στιγμής;

Ναι, ξέρω. Η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, η Χιονάτη όλες βρήκαν τον πρίγκιπα τους με την πρώτη ματιά, μόνο που καμία δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μήπως, αν πιστεύεις πως θα ερωτευτείς κάποιον αμέσως, δεν ερωτεύεσαι τον ίδιο αλλά μία εξιδανικευμένη εικόνα του; Τι συμβαίνει όταν ο «πρίγκιπας» του παραμυθιού για τον οποίο ένιωσες πεταλούδες, αστεράκια, κεραυνούς, «μόλις σε είδα είπα φέρτε σεισμογράφο» που λέει και το άσμα, γίνεται ένας καθημερινός άνθρωπος;

Πριν από περίπου 30 χρόνια έγινε μια έρευνα σε μια χώρα που έχει παράδοση στους κανονισμένους γάμους, την Ινδία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι γάμοι που είχαν προκύψει από κεραυνοβόλο έρωτα άρχισαν να κλυδωνίζονται σοβαρά μετά από δύο χρόνια. Αντίθετα, στους γάμους που είχαν προκύψει από προξενιό, τα μέλη του ζευγαριού αγαπούσαν σταδιακά το ένα το άλλο. Έτσι, στα πέντε χρόνια δήλωναν τελικά ερωτευμένοι και στα δέκα χρόνια ένιωθαν τη σχέση τους απόλυτα δυνατή. (Περίμενε, το άρθρο συνεχίζεται, μην τρέξεις ακόμα για να βρεις κανάτι).

Σε αυτό το σημείο ένας υπερασπιστής του κεραυνοβόλου έρωτα θα πει πως το ένστικτο δεν λέει ποτέ ψέματα. Το ένστικτο μπορεί, αλλά είναι πιθανό να μπερδεύεις τον πόθο με το ένστικτο; Η σεξουαλική έλξη μπορεί να είναι πολύ δυνατή αλλά να σε τυφλώνει ταυτόχρονα.

Άλλη αγαπημένη λέξη των υπέρμαχων του κεραυνοβόλου έρωτα είναι η «χημεία». Έχω μια φίλη ψυχολόγο που μου είπε κάποια στιγμή πως δεν υπάρχει χημεία στον έρωτα και πως η «αδερφή-ψυχή» κάνει παρέα με τη Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη, με λίγα λόγια δεν υπάρχει!

Ναι, ακούω τον ένα γδούπο μετά τον άλλο, καθώς πέφτετε αγαπητοί αναγνώστες, από τα ροζ συννεφάκια σας.

Όσοι είναι υπέρ της ιδέας πως ο έρωτας μπορεί να προκύπτει σταδιακά, μπορεί να μην περιγράφουν πυροτεχνήματα κάθε φορά που θυμούνται την πρώτη τους συνάντηση με το ταίρι τους αλλά γνωρίζουν πως το μόνο που τελικά χρειαζόταν ήταν μια σχετική συμβατότητα (ναι, όταν τα ετερώνυμα έλκονται γίνονται απίστευτα κουραστικά στην καθημερινή ζωή) και μια υποτυπώδης έλξη. Όλα τα άλλα τα βρήκαν στην πορεία.

Συμπέρασμα όπως προανέφερα δεν θα βγάλω. Ωστόσο, επειδή ο κεραυνοβόλος έρωτας έτσι κι αλλιώς τυχαίνει, δεν είναι κρίμα να απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να ερωτευθούμε επειδή πιστεύουμε πως υπάρχει ένα μόνο είδος έρωτα; Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται να βγάλουμε τα υπέροχα ροζ, αλλά παραμορφωτικά, γυαλιά, να βάλουμε τα σωστά οφθαλμολογικά και να αλλάξουμε πεποιθήσεις.

Ναι, αυτό σημαίνει πως θα δώσεις και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία σε εκείνο άτομο που δεν κεραυνοβολήθηκες μόλις το είδες αλλά ένα κλικ σου το έκανε και να είσαι ανοιχτός στην ιδέα πως ένα άτομο δεν ερωτεύεται μόνο κεραυνοβόλα ή μόνο σταδιακά, ερωτεύεται με όλους τους τρόπους!