Η αγάπη είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν με την πρώτη ματιά, ενώ άλλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και έχουν συλλέξει στατιστικά στοιχεία που ρίχνουν φως στο μέσο χρονοδιάγραμμα για να ερωτευτείς.

Η αγάπη αναπτύσσεται στον εγκέφαλό σας

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να μάθουν πού αναπτύσσεται η αγάπη. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι δεν συμβαίνει στην καρδιά σας, αλλά στον εγκέφαλό σας, εξηγώντας ότι η «καρδιά σχετίζεται επειδή η περίπλοκη έννοια της αγάπης σχηματίζεται από διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω από τον εγκέφαλο στην καρδιά και αντίστροφα.”

Βασικά, ένα μέρος του εγκεφάλου σας ενεργοποιείται και στέλνει παρορμήσεις στην καρδιά σας. Τότε, αισθάνεστε τα «συμπτώματα».

Η αγάπη επηρεάζει 12 περιοχές του εγκεφάλου σας

Το να ερωτεύεσαι είναι μια μαγική εμπειρία, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχει πραγματικά επιστήμη πίσω από αυτό; Όταν ένα άτομο ερωτεύεται, 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να συνεργάζονται και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη και η βαζοπρεσίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν μια αίσθηση ευχαρίστησης και ανταμοιβής, κάνοντας τον έρωτα μια πραγματικά εθιστική εμπειρία.

Εκτός από το ότι επηρεάζει τα κέντρα ευχαρίστησης, η αγάπη έχει επίσης αντίκτυπο στις διανοητικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αποτυχημένες σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και έντονο συναισθηματικό στρες. Όταν η αγάπη δεν λειτουργεί, μπορεί να αισθάνεται σαν μια προσωπική αποτυχία, που οδηγεί σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ακόμη και σε κρίσεις ταυτότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χρειάζεται μόνο περίπου το ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να προσδιορίσει ο εγκέφαλος εάν έχει συναντήσει το σωστό άτομο. Αυτή είναι η στιγμή που αρχίζουμε να είμαστε ερωτευμένοι και όλα αυτά χάρη στην απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών που προκαλούν ευφορία.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αγαπήσουν οι γυναίκες αληθινά

Για να αγαπήσετε πραγματικά κάποιον, μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα από 2 εβδομάδες έως 4 μήνες. Για τις γυναίκες, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μια άλλη μελέτη λέει ότι οι άνδρες τείνουν να λένε «σ’ αγαπώ» σε 108 ημέρες, ενώ για τις γυναίκες, είναι κατά μέσο όρο 123 ημέρες. Αλλά πριν το πουν, και τα δύο φύλα αρχίζουν να σκέφτονται να ομολογήσουν τον έρωτά τους. Χρειάζονται 2-2,5 μήνες αφού γνωρίσεις ένα άτομο.

Και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, πρέπει να απολαμβάνετε να είστε μαζί και να έχετε παρόμοιες αξίες και ενδιαφέροντα. Ωστόσο, για να αγαπήσετε κάποιον βαθιά, πρέπει επίσης να αποδεχτείτε τις καλές και προκλητικές πλευρές του. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, η σχέση μπορεί να λειτουργήσει.

Η αγάπη επηρεάζει τη σωματική μας υγεία, τη γνωστική μας λειτουργία, ακόμα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Είτε πρόκειται για τη βιασύνη των ενδορφινών που έρχονται με την αγάπη είτε για τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας αφοσιωμένης σχέσης, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η αγάπη στη ζωή μας. Έτσι, αν θέλετε να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική ζωή, είναι σαφές ότι η καλλιέργεια της αγάπης σε όλες τις μορφές της πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.