Έχεις διστάσει να καλέσεις το αγόρι σου να ανέβει στο σπίτι σου από ντροπή ή γιατί φοβήθηκες τι μπορεί να σκεφτόταν για σένα; Μήπως, κατά τη διάρκεια του σεξ, δεν ζήτησες από τον σύντροφό σου κάτι συγκεκριμένο επειδή ντράπηκες; 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, από πού προέρχεται αυτή η συστολή και δεν αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο; 

Γιατί το σεξ και η ντροπή συνδέονται;

Το σεξ έχει ιστορικά συνδεθεί με την αξία και την αρετή. Για τους άντρες το σεξ έχει συνδεθεί κοινωνικα με την κατάκτηση. Για τις γυναίκες, από την άλλη μεριά, το σεξ έχει διδαχθεί ως κάτι που πρέπει να κρυφτεί και να προστατευτεί. Ιστορικά για τις γυναίκες η παρθενιά τους ήταν η μόνη τιμή!  

Η κοινωνία ωθεί τους ανθρώπους να εμπλακούν σεξουαλικά αλλά κρίνει όσους βλέπουν το σεξ διαφορετικά. Αυτό δεν αφήνει τον χώρο στα 

ασέξουαλ άτομα ή σε οποιαδήποτε διαφορετική οπτική για το σεξ, να εκφραστεί. Δυστυχώς το σεξ έχει γίνει και μέσο εξουσίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Το σεξ συνδέεται με την ψυχολογική μας υγεία.

Πολύ βασικό ρόλο στη σεξουαλική μας ζωή παίζει η ψυχολογική μας κατάσταση. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνδεθείς σεξουαλικά και πόσο μάλλον χωρίς ντροπή σε μια καθημερινότητα που σε αγχώνει συστηματικά και σου προκαλεί άγχος για όλα τα θέματα της ζωής σου. Πώς θα νιώσεις άνετη να εκφράσεις τα θέλω σου όταν ο κοινωνικός περίγυρος έχει για όλα σου τα θέλω μια συγκεκριμένη ταμπέλα; 

Τελικά πώς θα διώξεις την ντροπή;

Κατέγραψε τις σκέψεις σου

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις μοιραστείς αν δεν θέλεις. Είναι όμως το πρώτο βήμα για να αρχίζεις να εξωτερικεύεις και να βάζεις σε μια σειρά ποια είναι τα θέλω σου όσον αφορά την σεξουαλική σου ζωή. Θα βοηθήσει να έρθεις αντιμέτωπη με το να καταλάβεις αν ξέρεις τι θέλεις ή αν θες χρόνο να τα ανακαλύψεις. Ίσως έτσι αντιληφθείς ότι δεν εκφραζόσουν όχι από ντροπή αλλά επειδή δεν ήξερες τι να εκφράσεις. 

Γνώρισε τον εαυτό σου

Πώς θα κατανοήσεις τι είναι όλα αυτά πο θα ήθελες να συμβούν κατά την σεξουαλική πράξη αν δεν ξέρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Ο αυνανισμός είναι το πρώτο μέσο για να γνωρίσουμε τι θέλουμε και τι μας ικανοποιεί ώστε να μπορέσουμε να το εκφράσουμε και στον σύντροφό μας. Εξερεύνησε τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι όμορφες μυρωδιές ή λίγη χαλαρωτική μουσική, ή να πας για ένα τρέξιμο να αδειάσεις από την αρνητική ενέργεια ώστε μετά να είσαι χαλαρή και έτοιμη να απολαύσεις ότι και να κάνετε. 

Μίλα ανοιχτά για το σεξ

Μόλις νιώσεις μια οικειότητα με τον σύντροφό σου κάνε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του για αυτά που σκέφτεσαι, ή θα ήθελες ή φοβάσαι. Μίλα με την κολλητή σου ή κάποιο έμπιστο άτομο για το σεξ και έτσι θα αρχίσει να φεύγει η ντροπή και θα μπορέσεις να ανοιχτείς πιο εύκολα και στον σύντροφό σου. 

Μίλα σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Αν και υπάρχουν βήματα να κάνεις μόνη σου για να απαλλαχθείς από την ντροπή στα θέματα σεξ, μπορεί να είναι πολύ βαθιά ριζωμένη μέσα σου και να μην αρκούν όλα τα παραπάνω. Είναι πολύ υγιές να θέλεις μια παραπάνω καθοδήγηση και βοήθεια για να το αποτινάξεις αυτό από πάνω σου. Μην απορρίψεις την σκέψη να μιλήσεις σε ένα ειδικό θεραπευτή ή πάροχο ψυχικής υγείας που είναι εκπαιδευμένος για να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις τα συναισθήματα και τις ιδέες σου και να αναπτύξεις ισχυρά, υγιή μοτίβα σκέψης και συμπεριφορές.