Ένα δαχτυλίδι με μονόπετρο κοσμεί τον παράμεσο του αριστερού σας χεριού και σύντομα θα μεταφερθεί στο δεξί μαζί με τη βέρα! Η ώρα η καλή! Αλλά πριν έρθει αυτή η ώρα, καλό είναι να έχετε συζητήσει και ξεκαθαρίσει με τον άνθρωπο που κατά πιθανότητα θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μαζί, τα ακόλουθα ζητήματα:

  1. Its all about the money: Πως για τους πολιτικές η «καυτή πατάτα» είναι το ασφαλιστικό το αντίστοιχο καυτό θέμα για μια μελλοντική οικογένεια είναι η διαχείριση των οικονομικών. Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχει προηγηθεί συμβίωση πριν από το γάμο είναι καλό να έχουν ξεκαθαριστεί τα ακόλουθα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των οικονομικών του νοικοκυριού:
    • Ποιος θα αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών.
    • Αν θα έχετε κοινό ή χωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
    • Αν θα κάνετε αποταμίευση
    • Αν υπάρχουν χρέη του ενός εκ των δύο, αν θα αναλάβει το «βάρος» τους και το άλλο μέλος.
    • Ποια έξοδα θεωρούνται σημαντικά και ποια δευτερεύοντα. Ποια «πολυτέλεια» θεωρείτε επιτρεπτή, για παράδειγμα ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
    • Και το κυριότερο, όταν ο ένας ξεφεύγει, έχει το ελεύθερο να τον «συμμαζεύει» ο άλλος;
  2. Πόσο θα ήθελα να είχα 1, και 2, και 3, και 4 παιδιά που σαν θα μεγαλώσουν όλα θα γίνουν λεβέντες για χάρη του Πειραιά: Εντάξει, είπαμε δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε 11 παιδιά και να τα στείλετε όλα στον Ολυμπιακό, αλλά το κεφάλαιο «Παιδιά» είναι βασικό. Πρώτα απ’όλα, ξεκαθαρίστε αν θέλετε και οι δύο παιδί. Αν είναι κοινή επιθυμία, συζητήστε για το πόσα παιδιά θέλετε. Μπορεί ο ένας από τους 2 να ονειρεύεται μεγάλη οικογένεια και ο άλλος ένα και καλό! Παράλληλα, είναι χρήσιμο να έχετε συζητήσει τις απόψεις σας περί διαπαιδαγώγησης και ανατροφής πριν φτάσετε στο σημείο να διαφωνείτε ανοικτά για αυτά τα ζητήματα μπροστά στο παιδί που θα φέρετε στον κόσμο.
  3. Γυναίκα καριέρας Vs. Νοικοκυρά: Λοιπόν, μπορεί να έχουμε 2013 αλλά καλό είναι κάποια πράγματα να είναι μιλημένα και συμφωνημένα. Καταρχάς, θα δουλεύετε και οι δύο; Αν ναι, θα υπάρχει πρόβλημα αν κάποιος κάνει πολλές υπερωρίες; Υπάρχει πρόβλημα αν η γυναίκα βγάζει περισσότερα χρήματα; (το θέμα έχει ρίζες σε βαθιά στερεότυπα γι’αυτό δώστε βάση. Αν εντοπίσετε κάποιο κόμπλεξ από την πλευρά του άντρα μην το αγνοήσετε). Θα ακολουθήσει ο ένας τον άλλον αν μετακομίσει σε άλλο μέρος εξαιτίας κάποιας επαγγελματικής ευκαιρίας, μην ξεχνάτε πως λόγω οικονομικής κρίσης έχουμε μεταναστευτικό κύμα. Τέλος, ακριβώς επειδή έχουμε ύφεση, αν ο ένας από τους δύο χάσει τη δουλειά του θα μπορέσει ο άλλος να αναλάβει όλα τα έξοδα του νοικοκυριού;
  4. Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα…Παντρεύεστε και αυτό σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, πως δεν ξέρετε πλέον ποια είναι τα hot στέκια της πόλης, αντιθέτως, έχετε μάθει όλα τα μεζεδοπωλεία της πόλης, μην πω και του νομού που κατοικείτε, τα οποία επισκέπτεστε συχνά μαζί με φίλους. Εδώ στεκόμαστε. Περνάτε καλά ο ένας με τους φίλους του άλλου; Έχετε κοινή παρέα; Είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε lifestyle; Συζητήστε ξανά τι σας αρέσει να κάνετε όταν έχετε ελεύθερο χρόνο και κυρίως αν αισθάνεστε άνετα να κάνετε πράγματα χωριστά. Ναι, παντρεύεστε, δεν γίνατε Σιαμαίοι…
  5. Όσα βλέπει η πεθερά…Υποθέτω πως η κλασσική Ελληνίδα πεθερά, αυτή που βλέπαμε στα σίριαλ του Δαλιανίδη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχει εκλείψει ως είδος. Επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος θα το πιστεύω. Ωστόσο, καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα πριν μπει η «κουλούρα» όπως:
    • Τα πεθερικά θα έχουν κλειδιά του σπιτιού;
    • Θα θέλετε να σας κρατούν το παιδί-α οι γονείς σας;
    • Θα θέλετε να κάνετε διακοπές με τα πεθερικά, πιθανώς στο εξοχικό που διαθέτουν;

Και γενικά, είναι χρήσιμο να συμφωνήσετε τα όρια που θα βάλετε στις οικογένειες σας πριν δημιουργήσετε τη δική σας.

Αν συζητήσετε ή έχετε λύσει τα παραπάνω θέματα τότε το «βίος ανθόσπαρτος» θα είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα κι όχι απλώς μια ευχή. Έτσι κι αλλιώς οι προκλήσεις ενός γάμου είναι τόσες πολλές που καλό είναι κάποια θεμελιώδη ζητήματα να έχουν λυθεί πριν μπει η βέρα στο δεξί.