Καθημερινά μας ζητείται να αναλάβουμε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε αρκετούς τομείς της ζωής μας. Είτε πρόκειται για το βιοπορισμό μας, είτε για κοινωνικούς περιορισμούς που καλούμαστε να ακολουθούμε, οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και η τήρηση αυτών απαραίτητη. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και πράγματα για τα οποία μπορούμε να μη δεσμευόμαστε. Αυτή η ελευθερία να επιλέγουμε τις δικές μας προτεραιότητες και να ακολουθούμε το προσωπικό μας μονοπάτι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία και την αύξηση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας.

Στη συνέχεια του άρθρου θα εξερευνήσουμε πέντε πράγματα για τα οποία μπορούμε να μην αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δεσμευτούμε και ανοίγουν το δρόμο προς την προσωπική έκφραση και αυτοπραγμάτωση.

1.  Μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις

Είτε πρόκειται για την αγορά ενός σπιτιού ή αυτοκινήτου, είτε για πιο μικρές αγορές που όμως θα μας ακολουθούν μακροπρόθεσμα, δεν είναι απαραίτητο να δεσμευτούμε σε μία και μόνο επιλογή. Η ενοικίαση ενός σπιτιού ή το leasing αυτοκινήτου χωρίς προκαταβολή, μας κρατάνε ευέλικτους και μας δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής όταν το θεωρήσουμε απαραίτητο. Αυτό συμβαίνει και με αγορές με πολύ χαμηλότερο κόστος, όπως είναι για παράδειγμα τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας ή οι συνδρομές σε γυμναστήριο. Αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο μέλλον, δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε συνδρομές που διαρκούν μήνες. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μας συμφέρουν περισσότερο και δε δημιουργούν ιδιαίτερη δέσμευση.

2.  Κοινωνικές δεσμεύσεις

Η πίεση από συγκεκριμένες κοινωνικές δεσμεύσεις μπορεί να ασκεί σημαντική επίδραση στη ζωή μας και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε. Κάθε κοινωνία διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες και “γεννά” διαφορετικές προσδοκίες σχετικά με το τι θεωρείται φυσιολογικό ή αποδεκτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα “πρέπει” δεν πρέπει να μας υποχρεώνουν να ακολουθούμε ένα δρόμο που δεν αντιστοιχεί στις δικές μας αξίες, φιλοδοξίες και προτεραιότητες. Η δέσμευση σε καταστάσεις που δε μας κάνουν χαρούμενους κάνει τεράστιο κακό στην ψυχική μας υγεία και είναι σημαντικό να απαλλασόμαστε από οποιαδήποτε τέτοια συνθήκη.

3.  Δέσμευση σε πρότυπα ομορφιάς

Τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς καταδεικνύουν ένα πασιφανές παράδειγμα όπου η κοινωνία επηρεάζει τις αντιλήψεις μας για την εμφάνιση και την αξία μας. Αυτά τα πρότυπα είναι συνήθως υποκειμενικά και υπόκεινται σε αλλαγές ανάλογα με το χρόνο, τον τόπο και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Η προσπάθεια να προσαρμοστούμε στα συγκεκριμένα standards μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη πίεση και αμφισβήτηση της εικόνας μας. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό μας, συνεχή προσπάθεια να τον αλλάξουμε και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει σε κατάθλιψη και άλλες νόσους ψυχικής υγείας.

4.  Δεσμεύσεις σε σχέσεις και ανθρώπους

Η δέσμευση σε μια σχέση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και βαθιά προσωπική απόφαση. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η δέσμευση δεν πρέπει να γίνεται υποχρέωση ή να στηρίζεται σε εξωτερικές πιέσεις. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να εξετάσει τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες πριν αποφασίσει να δεσμευτεί σε μια σχέση ή ακόμα και κατά τη διάρκειας αυτής. Όταν λοιπόν νιώθουμε ότι μία σχέση έχει φτάσει στο τέλος της, είναι πιο σωστό προς τον εαυτό μας, αλλά και το άλλο πρόσωπο, να είμαστε ειλικρινείς και να μη χτίζουμε προσδοκίες που δεν υπάρχουν.

5.  Δέσμευση σε υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια

Οι φιλοδοξίες και οι προσωπικοί στόχοι είναι σημαντικοί για την εξέλιξη και την αυτοεκπλήρωση στη ζωή μας. Όμως, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να έχουμε φιλοδοξίες και να επιδιώκουμε προσωπικούς στόχους και στο να δεσμευόμαστε υπερβολικά σε αυτές με τρόπο που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και τον χρόνο μας από το παρόν. Όταν η φιλοδοξία γίνεται αυτοσκοπός και δε μας γεμίζει τίποτα μέχρι να την εκπληρώσουμε, δημιουργεί χάος και άσχημα συναισθήματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε ότι οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν με το χρόνο και ότι είναι απολύτως αποδεκτό να τους προσαρμόζουμε στα δεδομένα του τώρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να δεσμευόμαστε υπερβολικά σε πράγματα που μπορεί να μας περιορίζουν ή να μας αποσπούν από την αυθεντικότητα της στιγμής και τη συνολική ευτυχία μας. Η ευελιξία και η ικανότητα να κατευθύνουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας και της χαράς σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας!