Ποιο είναι το πρώτο παράθυρο που ανοίγει στον υπολογιστή σας το πρωί; Θα απαντήσω ό,τι πιστεύω πως θα απαντούσαν οι 9 στους 10 αναγνώστες: η πλατφόρμα με το e-mail account.

To electronic mail που πήρε τη σύντομη ονομασία e-mail πρωτοεμφανίστηκε το 1993 και 22 χρόνια τώρα αποτελεί ένα βασικό τρόπο καθημερινής επικοινωνίας. Πρόσφατα το Forbes δημοσίευσε τα συμπεράσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε η  USC Viterbi Σχολή Μηχανικών που εντρυφά στην “ψυχολογία” πίσω από το χρόνο απάντησης των e-mails.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα τους συλλέγοντας δεδομένα από 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες και 16 δισεκατομμύρια e-mails που ανταλλάχθηκαν μέσα σε αρκετούς μήνες.

Ιδού τα πιο αξιοσημείωτα μοτίβα επικοινωνίας που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα:

  • 50% των απαντήσεων στέλνονται εντός 60 λεπτών
  • Οι περισσότεροι απαντούν εντός μία ημέρας ή δύο. Μετά από 2 μέρες, υπάρχει μικρή πιθανότητα απάντησης
  • Οι έφηβοι απαντούν μέσα σε 13 λεπτά ή λιγότερο. Η γενιά της νέας χιλιετίας απαντά στα 16 λεπτά περίπου ενώ οι ηλικίες από 35 έως 50 ετών απαντούν εντός 24 λεπτών. Τα άτομα άνω των 50 χρειάζεται 47 λεπτά για να απαντήσουν και έχουν την τάση να γράφουν πιο μακροσκελή μηνύματα σε σχέση με τους νεαρότερους αποστολείς
  • Ωστόσο, αν ένα e-mail είναι μεγάλο, τότε ο αποστολέας είναι πιθανό να μιμηθεί το μέγεθος της αρχικής αποστολής και να γράψει ένα επίσης μεγάλο e-mail
  • To φύλο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 4 λεπτά περισσότερο για να απαντήσουν σε ένα e-mail σε σχέση με τους άντρες
  • Η συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί, παίζει ρόλο στο χρόνο απάντησης. Αν στείλετε ένα e-mail μέσω laptop χρειάζεστε το διπλάσιο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για την αποστολή μέσω smartphone.
  • Η καλύτερη στιγμή για να λάβετε άμεση απάντηση σε ένα e-mail είναι να το στείλετε πρωινό καθημερινής. Τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα, οι απαντήσεις είναι πιο σύντομες και λιγότερο πιθανές.
  • Αν θέλετε οπωσδήποτε να λάβετε απάντηση στο e-mail σας, διαλέξτε τη σύντομη και περιεκτική οδό. Αν στείλετε ένα μακροσκελές e-mail είναι πιθανό ο παραλήπτης να χάσει κάποια βασικά σημεία του ενώ αν είναι ιδιαίτερα μακροσκελές είναι πιθανό να μη διαβαστεί ποτέ!
  • Εξάλλου, η μέση απάντηση σε e-mail εξαντλείται σε 5 λέξεις μόνο! Επομένως, διατηρήστε έναν περιεκτικό και ευγενικό τόνο για να λάβετε πολλές γρήγορες απαντήσεις.

Συμφωνείτε με τα συμπεράσματα της έρευνας;