H Ναόμι Οζάκα είναι από τις καλύτερες παίκτριες τένις του κόσμου. Τόσο πετυχημένη στο άθλημά της, που έχει υπάρξει το Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη, μόλις στα 21 της χρόνια. Αυτές τις ημέρες, η Ναόμι έδωσε σε όλους μας ένα πολύτιμο μάθημα, όχι στο τένις. Μας έδωσε να καταλάβουμε την σημασία που έχει η ψυχική υγεία. Πως δεν πρέπει να την αγνοούμε, όποιες και να είναι οι υποχρεώσεις μας.

Η 23χρονη Οζάκα, απασχόλησε τα media αυτές τις ημέρες με την ανακοίνωσή της στα social media, πως δεν θα κάνει συνεντεύξεις Τύπου μετά τους αγώνες της, για να προστατέψει την ψυχική της υγεία. Η ίδια χαρακτήρισε τον εαυτό της ως απίστευτα αγχώδης και εσωστρεφής, σε σημείο που οι συνεντεύξεις Τύπου με τις κάμερες και τα μικρόφωνα «μέσα στο πρόσωπό της», να της προκαλούν κρίσεις άγχους. Η ανακοίνωσή της εξόργισε την διοργάνωση του Γαλλικού Οπεν, το οποίο αφορά η αποχή της τεννίστριας. Θα μπορούσε να είχε βρεθεί μία μέση λύση, ώστε η Νο.2 τεννίστρια του WTA να καταφέρει να κάνει τις δηλώσεις της με ήρεμες συνθήκες σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Π.χ. με μία γραπτή συνέντευξη. Έτσι, και οι δύο πλευρές θα ήταν ευχαριστημένες. Αντ’ αυτού, η απάντησή τους ήταν να απειλήσουν την αθλήτρια από την Ιαπωνία με υποβολή υπέρογκων προστίμων και να της κάνουν ειρωνικά σχόλια.

Οι αθλητές αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα ως ατραξιόν στα πρωταθλήματα, ώστε να πουληθεί ο πανάκριβος τηλεοπτικός χρόνος των διαλειμμάτων σε διαφημιστικές. Η Ναόμι έκανε κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς αντί να δεχτεί το τελεσίγραφο της διοργάνωσης του Γαλλικού Όπεν, αποχώρησε εντελώς, παρά την νίκη της στον πρώτο γύρο. Έβαλε την ψυχική της υγεία σε προτεραιότητα και μίλησε για ένα υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές. Έδωσε έτσι ένα ηχηρό μήνυμα:  δεν είναι απλά παίκτες για να ψυχαγωγείται το κοινό. Είναι αληθινοί άνθρωποι, σαν και εμάς. Έχουν ευαισθησίες, έχουν χαρακτήρα και μπορούν να έχουν και ευαίσθητη ψυχική υγεία. Και πρέπει να λαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό, όπως κάθε εργαζόμενος. Η Οζάκα έχει μιλήσει εξάλλου ανοιχτά για την μάχη της με την κατάθλιψη.

Η ψυχική υγεία δεν είναι λιγότερο σημαντική από την γενική μας υγεία. Όταν είμαστε άρρωστοι, πηγαίνουμε στον γιατρό. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το μυαλό μας όταν είναι «άρρωστο». Να δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται να αναρρώσει. Ευχόμαστε στην Ναόμι Οζάκα να επανέλθει υγιής και δριμύτερη στα τερέν, η οποία δήλωσε πως όταν νιώσει έτοιμη να επιστρέψει θα κάνει μία εκτενή συζήτηση με τους διοργανωτές ώστε να γίνει το καλύτερο και για τους αθλητές, και τον Τύπο και τους φίλαθλους.

Δείτε ακόμη: Οι 10 συμβουλές του Νόβακ Τζόκοβιτς για το ανοσοποιητικό σύστημα