…μαζί με τους Didier Guillon & Carles Valverde

Palazzo Bonvicini, Βενετία

22 Απρίλιου 2023 – 25 Φεβρουάριου 2024

Ταξίδι τεχνησ στη βενετια…

Ο Didier Guillon, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της premium Ελβετικής εταιρίας καλλυντικών VALMONT, ενώνει τις δυνάμεις του με τους Carles Valverde, βαγγελη κυρη και Anatoli Georgiev  και μέσα από την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης EGO αποδεικνύουν ότι Τέχνη και Ομορφιά αλληλοεπηρεάζονται. Από τις 22 Απριλίου 2023 έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2024, το Palazzo Bonvicini, μία από τις τέσσερις εμβληματικές Residences Valmont ανά τον κόσμο, υποδέχεται τους τέσσερις καλλιτέχνες που εμπνέονται από τη Βενετία και καταπιάνονται με την έννοια του Εγώ: Το Εγώ ως ο εαυτός, το άτομο ως μονάδα. Το Εγώ ως το ενδιάμεσο μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου. Το Εγώ ως η έννοια του σκέφτομαι.

Από το Μουσείο της Ακρόπολης, στο Palazzo Bonvicini

70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αλλά και την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ δημιούργησαν ένα ξεχωριστό είδος τέχνης που συνδυάζει το παλαιό με το σύγχρονο εκφράζοντας τη συλλογική μνήμη, την ιστορία και την ψυχή.

Mετά την ολοκλήρωση της εμβληματικής Έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής», η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μέρος του έργου του εικαστικού διδύμου «ταξιδεύει» στη Βενετία και στο Palazzo Bonvicini.  Εκεί, όπου ήδη δύο έργα με την υπογραφή του καταξιωμένου Έλληνα φωτογράφου δεσπόζουν στην προσωπική συλλογή του φιλέλληνα συλλέκτη τέχνης Didier Guillon.

Carles Valverde

 

O Καταλανός καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1965 και ζει στην Ελβετία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Σπούδασε στο Llotja School of Applied Arts στη Βαρκελώνη  και επηρεάστηκε από τα έργα των Eduardo Chillida, Richard Serra και Max Bill. Ο Carles Valverde Θεωρεί τον εαυτό του γλύπτη αν και ασχολείται και με την τέχνη της ζωγραφικής. Του αρέσει να συνδυάζει τη διαφορετικότητα των μερών και την ενότητα του συνόλου. Από μνημειώδη κομμάτια σε μέταλλο μέχρι πίνακες ζωγραφικής, η αρμονία πρέπει να βρίσκεται σε όλα. Παραμένει πιστός στο λιτό στυλ του, αλλά επίσης απολαμβάνει να πειραματίζεται με υλικά και τεχνικές. Μέσα από τα έργα του, προσφέρει κινούμενες και ζωηρές αναπαραστάσεις.

Didier Guillon

«Τέχνη είναι η ιδέα που έχουμε για την ομορφιά και αποτελεί την έκφραση αισθήσεων  και συναισθημάτων. Καλλιτέχνης είναι το άτομο που έχει αίσθηση της ομορφιάς και μπορεί να δημιουργήσει  ένα είδος τέχνης. Το Ego  είναι η αυτογνωσία του καλλιτέχνη, η πηγή της έμπνευσης για τη δημιουργία».

Η τέχνη είναι παρούσα σε όλη την οικογένεια του Didier Guillon: στους πρόγονούς του περιλαμβάνονται ο γλύπτης Alphonse Lamy καθώς και ο συλλέκτης έργων Charles Sedelmeyer. Η δημιουργία είναι μια ακαταμάχητη παρόρμηση, που υποκινείται από την άσβεστη περιέργειά του. Χρησιμοποιεί πολλά μέσα, όπως η εικονογράφηση, τα γλυπτά από χαρτόνι ή από γυαλί. Οι δημιουργίες του Guillon δείχνουν μια αφοσιωμένη προσοχή στη βιωσιμότητα: κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης του μπορούν να ανακυκλωθούν αφού  πρώτα έχουν  ταξιδέψει  σε όλο τον κόσμο για τις εκθέσεις του. Αυτές οι εκθέσεις προσφέρουν συχνά το έναυσμα για την προβολή σημαντικών σύγχρονων θεμάτων, καλώντας τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν, καθιστώντας έτσι την τέχνη προσβάσιμη τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και σε πιο εξειδικευμένους γνώστες.

Η αγάπη του Didier Guillon για την Ελλάδα – μία εκ των τεσσάρων Residences Valmont βρίσκεται στην Ύδρα, έχει ως αποτέλεσμα έργα Τέχνης του Έλληνα φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη να κοσμούν σταθερά την προσωπική του συλλογή.

  1. Costume of Lycorgous Logothetis
  2. Costume from Pyrgi, Chios, 18th c, 2020
  3. Costume from Messi, Corfu Island

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Fondation Valmont

When Art meets Beauty

Το Fondation Valmont έχει μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να προωθεί την Τέχνη σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις, πάντα σύμφωνα με τις αξίες που πρεσβεύει η Valmont: ποιοτητα, αισθητική, γενναιοδωρία και βιωσιμότητα.

Ο Πρόεδρος της Valmont, Didier Guillon, δεν θέλησε να παραμείνει παγιδευμένος μόνο στο σύμπαν των καλλυντικών, και ως εκ τούτου έχτισε γέφυρες με τον καλλιτεχνικό τομέα. Οι προσπάθειές του στέφθηκαν με επιτυχία το 2015, όταν το πλούσιο εύρος των έργων που συνέλεγε ο ίδιος, οδήγησε στη γέννηση του Fondation Valmont. Το 2019, αυτό το διεθνές ίδρυμα έκανε τη Βενετία μόνιμη «κατοικία» του, σε ένα αναγεννησιακό παλάτι χτισμένο στο πιο αγνό στυλ του 16ου αιώνα: το Palazzo Bonvicini. Παράλληλα με τις διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βενετία, το Fondation Valmont προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάζονται από την Ύδρα μέχρι τη Νέα Υόρκη.

www.fondationvalmont.com www.lamaisonvalmont.com