Η τοξική θετικότητα είναι η πράξη της αποφυγής, της καταστολής ή της απόρριψης αρνητικών συναισθημάτων ή εμπειριών. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή άρνησης των δικών σας συναισθημάτων ή κάποιος άλλος που αρνείται τα συναισθήματά σας, επιμένοντας στη θετική σκέψη. Αν και η παραμέριση δύσκολων συναισθημάτων είναι μερικές φορές απαραίτητη προσωρινά, η άρνηση των αρνητικών συναισθημάτων μακροπρόθεσμα είναι επιβλαβής γιατί μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να ξεπεράσουν τη στενοχώρια τους.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να δείχνεις θετικότητα, αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη – αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν τους ανθρώπους να ανθίσουν. Η θετικότητα γίνεται προβληματική μόνο όταν λειτουργεί με την απόρριψη αρνητικών συναισθημάτων—αν κάποιος ανταποκρινόταν σε μια στενάχωρη κατάσταση, για παράδειγμα, με το «Όλα για καλό γίνονται», «Απλά προσπάθησε να είσαι θετικός» ή «Θετική σκέψη!»

Η τοξική θετικότητα περιγράφει ένα πρότυπο συμπεριφοράς. δεν είναι επίσημος ψυχολογικός όρος ή διάγνωση. Δεν είναι επίσης χωρίς διαμάχη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερβολικά σε σημείο που να υπονομεύει την ανθεκτικότητα και να ενθαρρύνει την παθολογία, ενώ άλλοι τονίζουν τον κίνδυνο να μετριαστεί η υγιής θετικότητα.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα νιώθουμε. Το να νιώθουμε πλήρως όλα τα συναισθήματά μας, είτε θετικά είτε αρνητικά, είναι μέρος του να είμαστε άνθρωποι και να περιηγούμαστε στον κόσμο.

Η συναισθηματική καταστολή όχι μόνο αποτυγχάνει να επιλύσει το υποκείμενο πρόβλημα, αλλά μπορεί επίσης να γεννήσει ενοχές, ντροπή, θλίψη και άγχος. Μπορεί ακόμη και να αποτύχει μεγεθύνοντας τα καταπιεσμένα συναισθήματα.

Τα συναισθήματα περιέχουν σημαντικές πληροφορίες

Μπορούν να υποδείξουν το δρόμο προς αλλαγές που οδηγούν στην εκπλήρωση, την ευτυχία και το νόημα. Η γνήσια συναισθηματική έκφραση ενισχύει επίσης την αυθεντικότητα, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό της ευημερίας.

Οι άνθρωποι που ασκούν τοξική θετικότητα απλά είναι αμήχανοι απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να πιστεύουν ότι προσφέρουν ενθάρρυνση και υποστήριξη ή μπορεί να μην ξέρουν τι να πουν κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συζήτησης και να καταλήξουν να λένε το λάθος πράγμα.

Ενώ η τοξική θετικότητα μπορεί να μην είναι κακοπροαίρετη, μπορεί να είναι ακόμα μη παραγωγική και βλαβερή. Οι άνθρωποι όμως που είναι δέκτες, αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους απορρίπτονται ή ότι το άλλο άτομο δεν τους καταλαβαίνει, ενδιαφέρεται ή συμπάσχει. Αυτό μπορεί να τους αποτρέψει από το να είναι ευάλωτοι και να μοιραστούν τα προβλήματά τους και τις σκέψεις τους στο μέλλον.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου έρθει να πεις:

«Σκέψου θετικά!», πες καλύτερα «Καταλαβαίνω πως νιώθεις, σε ακούω!»

«Η ευτυχία είναι επιλογή! Μην στενοχωριέσαι!», πες καλύτερα «Είμαι εδώ να μιλήσεις όποτε θέλεις!»

«Όλα για καλό γίνονται!», πες καλύτερα «Είναι ΟΚ να νιώθεις έτσι. Πάρε τον χρόνο σου!»

«Μην αγχώνεσαι! Χαμογέλα!», πες καλύτερα «Μπορείς να μου μιλήσεις και δεν θα πω τίποτα!»

Οι σχέσεις βασίζονται στην ευπάθεια, την εμπιστοσύνη και την αυθεντικότητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να αναγνωρίζετε και να υποστηρίζετε τις συναισθηματικές εμπειρίες άλλων ανθρώπων αλλά και τις δικές σας!