Γυρίζεις σπίτι, νιώθεις μια απίστευτη κόπωση στο σώμα κι αισθάνεσαι πως άλλη μια μέρα της ζωής σου πήγε χαμένη δίχως να έχει έρθει η στιγμή που θα πέσεις για ύπνο. Ενδεχομένως και να συγκρίνεις συχνά τη δική σου ζωή με τη ζωή άλλων ανθρώπων.

Όσο δύσκολο και να σου είναι να το παραδεχτείς η αλήθεια είναι μία: το κενό είναι υπαρκτό και συνεχώς μεγαλώνει. Αποφασίζεις να κάνεις κάτι γι’αυτό αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και ποιο δρόμο να ακολουθήσεις.

Επειδή ο φόβος του αγνώστου είναι αυτός που θα σε κρατήσει πίσω, οι ακόλουθες ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις το τοπίο και τελικά να κάνεις την πολυπόθητη αλλαγή στη ζωή σου:

Που πηγαίνει το μυαλό μου όταν περιπλανιέται;

Σίγουρα κάπου έχεις ταξιδέψει με το μυαλό σου, έχεις συναντήσει κάποιους ανθρώπους, έχεις πλάσει διαλόγους. Επικεντρώσου στις ονειροπολήσεις και διάλεξε εκείνη που σου φέρνει ανακούφιση στην καρδιά για να καταλάβεις τι είναι αυτό που φέρνει γαλήνη και χαρά στη ζωή σου.

Τι θα ήθελες να κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

Μια δοκιμή θα σε πείσει: αποσυνδέσου για μια μέρα. Κάνε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη λαμβάνεις e-mails, ειδοποιήσεις από τα social media, κι άλλα μηνύματα. Τώρα που έχεις ελεύθερο χρόνο δίχως περισπασμούς, τι θέλεις πραγματικά να κάνεις; Να κάνεις μια φυσική δραστηριότητα, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις μεγάλους περιπάτους, να κάνεις κάποια κατασκευή/χειροτεχνία; Η επιλογή σου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις αν η κλίση σου είναι φιλοσοφική, δημιουργική, δραστήρια ή έχει άλλα χαρακτηριστικά.

Τι σε κρατά ξύπνιο τα βράδια;

Οι σκέψεις που κάνεις όταν το μυαλό βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας φανερώνουν τα μεγαλύτερα άγχη και τις μεγαλύτερες επιθυμίες. Ποιες είναι οι σκέψεις που σε φοβίζουν και σε στρεσάρουν και ποιες είναι οι σκέψεις που σε εμψυχώνουν και σου δίνουν ελπίδα; Χρησιμοποίησε τις δεύτερες για να διαχειριστείς τις πρώτες σκέψεις. Αν η στιγμή που βρίσκεσαι στο σκοτάδι, είναι μια στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας με τον εαυτό σου, τότε εκμεταλλεύσου αυτή τη στιγμή για να βρεις το μονοπάτι σου για το μέλλον.

Ζω μια ζωή που δεν μ’αρέσει επειδή σκέφτομαι τι θα πουν οι άλλοι;

Σε έχουν κουράσει οι ευθύνες μιας δουλειάς με πομπώδη τίτλο και ωράριο 10-10 που περιλαμβάνει από την πιο σημαντική μέχρι την πιο ασήμαντη δραστηριότητα; Αν κάπου στην πορεία ανακάλυψες πως κάτι τέτοιο δεν σε εκφράζει και ονειρεύεσαι τη ζωή στο χωριό ή να μην έχεις καμιά έγνοια παραπάνω από το να πετύχεις το αφρόγαλο στον καφέ, τότε αυτό να κάνεις. Θέλεις να είσαι ένας τίτλος ή ο εαυτός σου; Ομοίως θέλεις η κοινωνία να σε επικροτεί που ακολούθησες το μοτίβο καλός σύζυγος και γονέας ενώ εσύ ήθελες να είσαι ελεύθερο πνεύμα και να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο; Δεν υπάρχει πιο απλή αλήθεια από το “αν ζεις τη ζωή που θέλουν οι άλλοι, δεν θα ζεις τη δική σου ζωή, αλλά εκείνη των άλλων”.

Αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτό που λέω;

Μερικές φορές τις απαντήσεις για τη ζωή που θέλεις να ζήσεις τις έχεις ήδη δώσει και δεν το έχεις συνειδητοποιήσει. Γι’αυτό είναι ωφέλιμο να ρωτήσεις τους φίλους, τους συγγενείς, γενικά τα άτομα που εμπιστεύεσαι τις σκέψεις σου αν υπάρχει κάποια σκέψη, κάποια επιθυμία, κάποιο ιδεατό σενάριο που αναφέρεις συχνά στις συζητήσεις σας. Η απάντηση τους θα σε βοηθήσει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου.

Πέντε ερωτήσεις στο παρόν που οδηγούν σε μια μεγάλη αλλαγή στο μέλλον.