Αν νιώθεις πως χαραμίζεις τη ζωή σου και πως ο χρόνος γλιστρά μέσα από τα δάχτυλα σου, τότε δεν χρειάζεται να περιμένεις ένα γύρισμα της τύχης ή να βρεις ένα καλό παλικάρι μήπως και σου δείξει ένα καλό μονοπάτι, αλλά να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να ακολουθήσεις τις εξής τακτικές:

Δώσε τέλος σε μία μη υγιή σχέση

Ένας τοξικός φίλος; Ένας ερωτικός σύντροφος που βρίσκεται στη ζωή σου μόνο για να βγάζει στην επιφάνεια τις ανασφάλειες σου; Ένας εργοδότης που εμφανίστηκε μαζί με πολλαπλά ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους που σου προκαλεί; Ξέρεις τι λένε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας “κούνησα τα βλέφαρα μου και ξύπνησα 60 ετών”; Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάς με λάθος ανθρώπους. Καμία φιλία, ερωτική σχέση ή δουλειά δεν αξίζει όσο η προσωπική σου ηρεμία και γαλήνη.

Καθόρισε σωστά τις προτεραιότητες

Πολλά δύσκολα καθήκοντα μαζί; ή αλλιώς “η ιστορία της ζωής σου”. Όσο κι αν σε αγχώνει η σκέψη, ξεκίνα από το έργο που σε δυσκολεύει περισσότερο. Όταν το ολοκληρώσεις θα έχεις αποβάλλει το έντονο στρες και θα μπορέσεις με περισσότερη ηρεμία να αφοσιωθείς στα υπόλοιπα.

Αν έχεις εντοπίσει ότι έχεις πρόβλημα στη διαχείριση του χρόνου, κάνε κάτι γι’αυτό

Πιστεύεις πως ήσουν ο Flash Gordon σε μια προηγούμενη ζωή; Μόνο που εκείνος δεν κουραζόταν από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της ζωής του…Αν έχεις μια μόνιμη πεποίθηση πως 24 ώρες δεν είναι αρκετές, ξεκίνα από μικρά πράγματα που θα σου γλιτώσουν χρόνο όταν θα το έχεις ανάγκη όπως το να ετοιμάζεις τα ρούχα που θα φορέσεις την επόμενη μέρα στο γραφείο από το προηγούμενο βράδυ ή να μαγειρεύεις ένα-δύο φαγητά την Κυριακή που θα τοποθετήσεις σε ειδικά σκεύη στο ψυγείο και θα μπορείς να καταναλώνεις εντός της νέας εβδομάδας που ξεκινά.

Σταμάτα να κωλυσιεργείς

Το σερφάρισμα στο ίντερνετ, το χάζεμα στα social media, η παρακολούθηση βίντεο στο YouTube είναι ένας τρόπος να αποφύγεις κάποιο καθήκον που σε δυσκολεύει (βλ. τακτική νο.2) ή ένας τρόπος να αποφύγεις/καθυστερήσεις μια σκέψη ή κατάσταση που σε αγχώνει. Δυστυχώς, όσο κι αν χρονοτριβείς το πρόβλημα δε σύρεται μόνο του κάτω από το χαλάκι. Γι’αυτό αν έχεις ένα πολύ σημαντικό καθήκον, αποσυνδέσου από τα πάντα (κι από το τηλέφωνο αν είναι εφικτό), και αφοσιώσου σε αυτό. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, συνέχισε την ανάγνωση…time-mng-3

…καθώς θα διαπιστώσεις πως το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου είναι το να χάνεις -επίτηδες- το χρόνο σου. Ναι, το newsfeed σου κατά πάσα πιθανότητα έχει παραμείνει το ίδιο τα τελευταία 5 λεπτά που δεν το τσέκαρες και αν χτυπούσε κομήτης τον πλανήτη γη θα το είχες μάθει από τον πανικό που θα επικρατούσε γύρω σου. Ολοκλήρωσε όσα δεν μπορείς να αποφύγεις και μετά πήγαινε μια βόλτα, κάνε γυμναστική, συνάντησε φίλους, κάνε μια εθελοντική εργασία, οτιδήποτε σε γεμίζει με ενέργεια σωματική και ψυχική.

Μην κάνεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις

Είναι Σάββατο βράδυ και το σώμα σου θέλει ξεκούραση ενώ οι πεποιθήσεις σου λένε πως “είναι Σάββατο βράδυ και δεν πρέπει να κλειστείς στο σπίτι”; Κάνε αυτό που θέλεις, όχι αυτό που σου επιβάλλουν να θέλεις. Αν έχεις μάθει να ενεργείς βάσει των επιθυμιών των άλλων, δεν ζεις τη δική σου ζωή αλλά των άλλων. Μάθε να πράττεις με το γνώμονα το τι φέρνει ανακούφιση στην καρδιά σου και δεν θα χάσεις λεπτό παραπάνω.

Κοιμήσου αρκετά

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως αν κοιμούνται λιγότερο θα κερδίσουν περισσότερο χρόνο. Αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει για ένα διάστημα αλλά στο τέλος θα φέρει εξόντωση. Γι’αυτό το λόγο φρόντιζε να κοιμάσαι 7-8 ώρες καθημερινά για να διατηρείς υγιή τον οργανισμό και να διαθέτεις την απαραίτητη ενέργεια να τα προλαβαίνεις όλα.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Πόσες φορές δεν έχεις χάσει χρόνο και ενέργεια σκεπτόμενος τις ευκαιρίες που δεν άρπαξες ή τους στόχους που δεν κυνήγησες; ΟΚ, κι εγώ δακρύζω όταν βλέπω τους ηθοποιούς να δίνουν τον ευχαριστήριο λόγο τους όταν κερδίζουν ένα σημαντικό βραβείο ερμηνείας αλλά η ιδέα πως θα έπαιζα μπροστά σε κοινό μου προκαλεί πανικό. Ένας στόχος που δεν πραγματοποιήθηκε ίσως να μην τον ήθελες αρκετά ή ίσως να τον ήθελαν κάποιοι άλλοι για εσένα. Δώσε ρεαλιστική χροιά στα όνειρα σου και τότε υιοθέτησε το “ποτέ δεν είναι αργά”.

Αυτό το άρθρο θα σου πήρε περίπου 2 λεπτά για να το διαβάσεις κι ελπίζω να άξιζε το χρόνο του 😉