Κάποτε ένας διαιτολόγος συμβούλευσε μια γνωστή μου να συγκεντρώσει μέσα σε μια μέρα όλα τα μικρά σνακ που ήθελε να καταναλώσει εκτός δίαιτας. Στο τέλος της ημέρας η γνωστή μου κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μικρό λόφο από διάφορα τρόφιμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας της.

Η παραπάνω περιγραφή μας βοηθά να καταλάβουμε πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει κάποιος από τη δίαιτα του δίχως να το συνειδητοποιήσει.

Αν ανήκεις σε εκείνους που επιδίδονται καθημερινά στο σνακ-ινγκ, ιδού μερικά χρήσιμα tips για να καταπολεμήσεις τη συνήθεια που είναι ο εχθρός της ισορροπημένης διατροφής:

Όταν σου έρθει η λιγούρα, κάθισε πριν φας. Αυτή η κίνηση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να τρώμε τα σνακ όρθιοι, παίρνοντας κάτι κατευθείαν από το κουτί ή τη συσκευασία των τροφίμων. Αν εκείνη τη στιγμή που θέλεις να τσιμπήσεις ένα – στην αρχή – και μετά πολλά μπισκοτάκια, πάρεις το μπισκότο, το τοποθετήσεις σε ένα πιάτο και καθίσεις στο τραπέζι ή στον καναπέ για να το φας, έχεις περισσότερες πιθανότητες να φας, όντως, μόνο ένα.

Αν το γλυκό σου έχει γίνει εμμονή, μην καταπιεστείς αλλά κάνε σοφή επιλογή. Αν καταπιέζεις όλη την ημέρα την όρεξη σου για γλυκό είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις τα μεσάνυχτα να ψάχνεις για διανυκτερεύον…ζαχαροπλαστείο. Πριν φτάσεις να τρως δυο δυο τις πάστες, φρόντισε να ικανοποιήσεις τη διάθεση σου για γλυκό καταναλώνοντας μια γκοφρέτα σοκολάτας και αν είσαι πιο εγκρατής φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μερικά ξηρά δαμάσκηνα, μια μπάρα δημητριακών ή λίγα αμύγδαλα (8 αμύγδαλα έχουν 56 θερμίδες).

Μετά το σνακ-ινγκ, πιες πολύ νερό…Το πρόβλημα με το τσιμπολόγημα είναι πως δύσκολα μπαίνει το φρένο. Έτσι, αν μόλις έφαγες τη γκοφρέτα που λέγαμε, και είσαι έτοιμος-η να αρπάξεις την επόμενη, πιες πρώτα αρκετό νερό. Το νερό δημιουργεί μια αίσθηση φουσκώματος μετά την κατανάλωση τροφής και ένα γεμάτο στομάχι συνεπάγεται περιορισμό της όρεξης.

…ή βούρτσισε τα δόντια σου. Η αλλαγή της γεύσης στην στοματική κοιλότητα βοηθά στον περιορισμό του τσιμπολογήματος.

Όλα αλλάζουν αν γυμνάζεσαι. Αν η γυμναστική αποτελεί τακτική σου συνήθεια τότε, μισή ώρα πριν την προπόνηση σχεδόν επιβάλλεται να καταναλώσεις ένα σνακ που θα δώσει ενέργεια στον οργανισμό. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και καλού υδατάνθρακα είναι ιδανικός: μια φέτα πολύσπορο ψωμί με μια μικρή κουταλιά φυστικοβούτυρο ή λίγο χούμους, μια μπάρα δημητριακών με ξηρά φρούτα, ένα γιαούρτι με μπανάνα και δημητριακά αποτελούν τα ιδανικά σνακ για άτομα που ασκούνται και το σνακ-ινγκ αποτελεί σύμμαχο – αντί για εχθρό – του lifestyle τους.

Απλές συμβουλές αλλά θαυματουργές!