Χθες, στην εκπομπή «EQ», ο Θάνος Ασκητής, γνωστός ψυχίατρος και σεξολόγος, έφερε στο τραπέζι ένα θέμα που -ας είμαστε ειλικρινείς- δεν πολυσυζητιέται δημόσια, αν και συμβαίνει πίσω από πολλές κλειστές πόρτες. Με απλά λόγια, και χωρίς καθόλου ωραιοποιήσεις, ανέλυσε τη δυσκολία των ζευγαριών να διαχειριστούν τα προβλήματα που κουβαλά ο σύγχρονος γάμος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν ξέρει να λύσει τα προβλήματα. Η επιτυχία έφερε πολλή εγωπάθεια. Όσο φουσκώνω το εγώ μου, τόσο λιγότερο βλέπω εσένα». Με άλλα λόγια, το “μαζί” πάει περίπατο, όταν το “εγώ” έχει πιάσει ταβάνι. Και η πιο… άβολη διαπίστωση; Ότι «σήμερα ένα ποσοστό 6 στους 10 άντρες, με 10-15 χρόνια γάμου, αυνανίζονται συστηματικά κάθε βράδυ κρυφά από τις γυναίκες τους». Όχι από απιστία, απαραίτητα. Αλλά από απομάκρυνση, συνήθεια και εγωκεντρισμό.

Ο ίδιος δεν στάθηκε μόνο στο φαινόμενο, αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας ότι αυτό οδηγεί σε αποξένωση και δείχνει «έλλειψη σεξουαλικής ωρίμανσης». Και εδώ η ατάκα του χτυπάει καμπανάκια: «Ο άνθρωπος δεν μεγαλώνει σεξουαλικά για να αυτοϊκανοποιείται. Η δύναμη του ζευγαριού, αν θέλουμε να πούμε ότι είμαστε σεξουαλικά απελευθερωμένοι, μπορούμε να γίνει μόνο με εμάς τους δύο». Κοινώς, δεν γίνεται να νιώθεις κοντά στον σύντροφό σου όταν έχεις επιλέξει να ζεις ένα μέρος της ερωτικής σου ζωής μόνος σου – και κρυφά.

Ακόμη, έκανε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με την πορνογραφία, ρωτώντας κάτι που, αν το σκεφτείς, σε αφήνει λίγο άφωνη: «Το να κλειστώ σε ένα δωμάτιο, να βλέπω μια πορνοταινία, το επόμενο πρωί πώς θα τη δω τη γυναίκα μου;». Ε, ναι, πώς;

Ο Θάνος Ασκητής δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις αλλαγές στις σχέσεις γενικά, λέγοντας: «Παλιά είχαμε τον θρησκευτικό γάμο, τον γάμο των ονείρων μας. Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Τα θεωρώ θετικά αυτά τα νέα μηνύματα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν όπως θέλουν, να συμβιώσουν αρκεί να γίνουν ζευγάρι. Αν ένας άνθρωπος δεν βιώσει το ζευγάρωμα, έχει ψυχικό κενό μέσα του». Δηλαδή, δεν είναι το χαρτί ή το μυστήριο που σε κάνει ζευγάρι, αλλά η βαθιά σύνδεση.

Και κάπου εδώ, έρχεται το πιο τρυφερό και σημαντικό του μήνυμα: «Ζευγάρι που δεν έχει σύνδεση, δεν είναι ζευγάρι. Ζευγάρι σημαίνει ότι εγώ και εσύ έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε μαζί. Όταν είμαι με τη γυναίκα μου ή τον άντρα μου, πρέπει να αναρωτηθώ “τι σκέφτεται;”. Οι γονείς πολλές φορές δεν παίζουν θετικά παιχνίδια». Δεν είναι λοιπόν μόνο το “μαζί”, αλλά και το “σε νιώθω”.

Σε τελική ανάλυση, το να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον δεν είναι απλά να μένετε στο ίδιο σπίτι. Είναι να ρωτάς, να αφουγκράζεσαι και – γιατί όχι – να αφήνεις το “εγώ” λίγο στην άκρη για να έχει χώρο το “εμείς”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.