Αν έχεις βρεθεί ποτέ να ακούς νέους να μιλάνε και να αναρωτιέσαι αν μιλούν άλλη γλώσσα, μην ανησυχείς γιατί δεν είσαι η μόνη. Η Gen Z έχει δημιουργήσει ένα δικό της λεξιλόγιο, γεμάτο από λέξεις και φράσεις που συχνά προκαλούν σύγχυση στους υπόλοιπους. Βέβαια.. μη ξεχνάμε και τα δικά μας έτσι;  Κάθε γενιά φτιάχνει τον δικό της λώδικα επικοινωνίας και αυτό είναι και το ωραίο… αλλά είναι φυσικό να θέλεις να καταλαβαίνεις το παιδί σου ή τα μικρότερα ξαδερφάκια σου…

“Rizz”, “Delulu” και πολλά ακόμα

  • Rizz: Συντομογραφία του “charisma”, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που έχει γοητεία ή ικανότητα στο φλερτ. Η λέξη έγινε τόσο δημοφιλής που ανακηρύχθηκε Λέξη της Χρονιάς από το Oxford University Press το 2023.
  • Delulu: Προέρχεται από το “delusional” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που έχει υπερβολικά αισιόδοξες ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η φράση “Delulu is the solulu” σημαίνει ότι η αυταπάτη μπορεί να είναι η λύση.
  • No cap: Σημαίνει “χωρίς ψέματα” ή “αλήθεια”. Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ειλικρίνεια μιας δήλωσης.
  • Bussin’: Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι εξαιρετικά καλό ή νόστιμο. Αν μια πίτσα είναι “bussin’”, τότε είναι πραγματικά νόστιμη.
  • The ick: Αναφέρεται σε μια ξαφνική αποστροφή προς κάποιον, συνήθως σε ρομαντικό πλαίσιο. Ένα μικρό πράγμα μπορεί να προκαλέσει “the ick” και να καταστρέψει το ενδιαφέρον.

“Φάση”, “Τσιλ” και μερικά που έλεγες κι εσύ

  • Φάση: Μια λέξη-χαμαιλέοντας που μπορεί να σημαίνει κατάσταση, διάθεση ή γεγονός. Π.χ., “Ήταν μια φάση”.
  • Τσιλ: Από το αγγλικό “chill”, σημαίνει να χαλαρώνεις ή να ηρεμείς. Π.χ., “Απλά τσιλάρω”.
  • Κρίπι: Από το “creepy”, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι ή κάποιον που προκαλεί ανατριχίλα. Π.χ., “Αυτός ο τύπος είναι πολύ κρίπι”.
  • Τι λέει;: Μια φιλική χαιρετιστική φράση, αντίστοιχη του “τι κάνεις;”.
  • Παίζει;: Χρησιμοποιείται για να ρωτήσεις αν κάτι είναι πιθανό ή αν συμβαίνει. Π.χ., “Παίζει να πάμε σινεμά;”.

Η γλώσσα ως καθρέφτης της κουλτούρας

Η γλώσσα της Gen Z δεν είναι απλώς μια σειρά από περίεργες λέξεις. Αντικατοπτρίζει τις αξίες, τις ανησυχίες και την κουλτούρα μιας γενιάς που μεγάλωσε με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η χρήση λέξεων όπως “delulu” δείχνει την τάση για αυτοσαρκασμό και την ανάγκη για αντιμετώπιση της πραγματικότητας με χιούμορ. Παράλληλα, η ενσωμάτωση αγγλικών λέξεων στο ελληνικό λεξιλόγιο δείχνει την παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.

Τέλος, αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να παρακολουθήσουμε όλες αυτές τις νέες εκφράσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γλώσσα εξελίσσεται συνεχώς. Η κατανόηση και η αποδοχή αυτών των αλλαγών μπορεί να μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των γενεών και να ενισχύσουμε την επικοινωνία μας με τους νεότερους.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον να λέει “delulu is the solulu”, θα ξέρεις ότι απλώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή με λίγο χιούμορ και αισιοδοξία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.