Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο Teriyaki είναι γλυκόξινη, αρωματική και πανεύκολη, καθώς ψήνεται όλα μαζί σε ένα ταψί. Είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε χωρίς κόπο!

Υλικά:

  • Για το κοτόπουλο:
    • 600-800 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 3-4 εκ.)
  • Για τη σάλτσα Teriyaki:
    • 1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας (χαμηλή σε νάτριο αν θέλετε)
    • 1/4 φλιτζανιού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
    • 2 κουταλιές της σούπας ρυζόξιδο (ή λευκό ξύδι αν δεν έχετε)
    • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
    • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο (προαιρετικά, για άρωμα)
    • Λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
  • Για τα λαχανικά και τον ανανά:
    • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
    • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
    • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
    • 1 φλιτζάνι φρέσκος ανανάς, κομμένος σε κύβους (ή κονσέρβα σε κομμάτια, καλά στραγγισμένος)
  • Για το σερβίρισμα:
    • Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • Σουσάμι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
    • Ρύζι μπασμάτι ή ρύζι γιασεμί

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Σάλτσας: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα teriyaki (σόγια, μέλι, ρυζόξιδο, τζίντζερ, σκόρδο, σησαμέλαιο, πιπέρι). Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μαρινάρισμα: Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τον ανανά σε ένα μεγάλο μπολ ή απευθείας σε ένα ταψί που χωράει όλα τα υλικά σε μια στρώση. Περιχύστε τα με τη μισή σάλτσα teriyaki και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα. Κρατήστε την υπόλοιπη σάλτσα στην άκρη.
  3. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (αέρα). Απλώστε ομοιόμορφα το κοτόπουλο και τα λαχανικά στο ταψί.
  4. Ψήσιμο: Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να έχει ψηθεί καλά και τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να έχουν αρχίσει να καραμελώνουν στις άκρες.
  5. Τελείωμα: Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο. Περιχύστε το φαγητό με την υπόλοιπη σάλτσα teriyaki και ανακατέψτε απαλά. Επιστρέψτε το στον φούρνο για άλλα 5-7 λεπτά για να πήξει η σάλτσα και να καλυφθούν όλα ωραία.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως πάνω από ζεστό ρύζι. Πασπαλίστε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και σουσάμι, αν χρησιμοποιείτε.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.