Θ’ άντεχες να δεις πώς θα ήταν η ζωή σου είκοσι χρόνια μετά ή θα τρόμαζες;

Η Εταιρεία Θεάτρου κλεψΥδρα παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Τζων Πρίστλεϋ “Εμείς και ο χρόνος” (Time and the Conways, 1937) σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο θέατρο Altera Pars.

Η πρώτη πράξη του έργου ξετυλίγεται το 1919 στο σαλόνι των Κόνγουεϋ, όπου συγκεντρώνονται με αφορμή τα γενέθλια της μικρής κόρης της Κέυ.
Στη δεύτερη πράξη μεταφερόμαστε είκοσι χρόνια αργότερα. Τίποτε δεν είναι ίδιο. Οι εξελίξεις στη ζωή της οικογένειας… δραματικές. Μένεις άφωνος και σοκαρισμένος.
Στη τρίτη πράξη γυρνάμε πίσω στο 1919. Ήταν όλα ένα κακό όνειρο ή μήπως μια πραγματική ματιά στο μέλλον; Συνειδητοποιούμε πως ο σπόρος της καταστροφής υπήρχε ήδη.

Το έργο ουσιαστικά αποτελεί ένα μεταφυσικό πείραμα με το χρόνο. Βάζει στο μικροσκόπιο τον άνθρωπο και παρατηρεί τις αντιδράσεις του στην απώλεια, στην αποτυχία και στο θάνατο αποδεικνύοντας πως η φύση του ανθρώπου δε διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο Πρίστλεϋ βασίζεται στη φιλοσοφική άποψη του Πλάτωνα πως η ζωή μας δεν αποτελείται από ευτυχισμένες ή δυστυχισμένες στιγμές, αλλά από το αδιάσπαστο σύνολό τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου που βρίσκει το νόημά του στο τέλος της ζωής μας.

Το «Εμείς και ο χρόνος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1946 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Κινησιολογία: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νταλούκα

Στο ρόλο της Κυρία Κόνγουεϋ η Μίνα Χειμώνα

Παίζουν ακόμη: Αλίκη Βουτζουράκη, Γιώργος Γεροντιδάκης, Ρωμανός Μαρούδης, Γιώργος Μποτώνης, Ελένη Νασοπούλου, Δήμητρα Παπουτσή, Αγγελική Σεπέτη,
Μαρκέλλα Στάμου, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης.

Aπό Τετάρτη 10 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.οο στο Θέατρο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός).