Οι γαρίδες με κινόα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, υγιεινό και παράλληλα χορταστικό γεύμα. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας από τις γαρίδες και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από την κινόα, καθιστώντας τον ιδανικό για όσους αναζητούν μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή στην εκτέλεση και ιδανική για ένα καθημερινό τραπέζι ή ένα ελαφρύ δείπνο.

Τι θα χρειαστείτε:

Για την Κινόα:

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τις Γαρίδες:

  • 500 γραμμάρια γαρίδες, καθαρισμένες και αποφλοιωμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά: Λίγο μπούκοβο για μια πικάντικη νότα

Για το Σερβίρισμα (Προαιρετικά):

  • Φέτες αβοκάντο
  • Ψιλοκομμένα ντοματίνια
  • Φρέσκα φύλλα δυόσμου ή κόλιανδρου

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ετοιμάστε την Κινόα

  1. Ξεπλύνετε καλά την κινόα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σουρωτήρι. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της σαπωνίνης, μιας φυσικής ουσίας που μπορεί να προσδώσει πικρή γεύση.
  2. Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την κινόα, το νερό (ή το ζωμό) και το αλάτι.
  3. Φέρτε σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και η κινόα να γίνει αφράτη. Θα δείτε μικρές “ουρίτσες” να εμφανίζονται, σημάδι ότι είναι έτοιμη.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την σκεπασμένη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε απαλά με ένα πιρούνι.

Βήμα 2: Ετοιμάστε τις Γαρίδες

  1. Ενώ η κινόα μαγειρεύεται, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσει (προσοχή να μην καεί).
  3. Προσθέστε τις καθαρισμένες γαρίδες στο τηγάνι. Αλατοπιπερώστε και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μπούκοβο.
  4. Μαγειρέψτε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν αδιαφανείς. Οι γαρίδες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, οπότε προσέξτε να μην παραμαγειρευτούν γιατί θα σκληρύνουν.
  5. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και περιχύστε με το φρέσκο χυμό λεμονιού. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε απαλά.

Σερβίρισμα:

Μοιράστε την αφράτη κινόα σε μπολ. Από πάνω, τοποθετήστε τις λαχταριστές γαρίδες. Αν θέλετε, γαρνίρετε με φέτες αβοκάντο, ψιλοκομμένα ντοματίνια και φρέσκα φύλλα δυόσμου ή κόλιανδρου για ένα ακόμα πιο δροσιστικό και χορταστικό γεύμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.