Η καπουτσίνο πάβλοβα είναι μια διαφορετική αλλά υπεροχη συνταγή για πάβλοβα. Εύκολη αλλά πολύ νόστιμη συντατγή για κάνετε τους πάντες να τους τρέχουν τα σάλια!

Υλικά

  • 250g ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλάκια του γλυκού instant espresso σε σκόνη (όχι κόκκους στιγμιαίου καφέ)
  • 4 ασπράδια ελευθέρας βοσκής
  • πρέζα αλάτι
  • 2 κσ κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
  • 300ml διπλή κρέμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C και στρώστε ένα επίπεδο ταψί φούρνου με λαδόκολλα και – αν βοηθάει – χρησιμοποιώντας μια φόρμα για κέικ 23cm ως οδηγό – σχεδιάστε έναν κύκλο πάνω του με ένα μολύβι.
  2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη σκόνη espresso στιγμιαίου, και αφήστε στην άκρη για στιγμή.
  3. Σε ένα καθαρό μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό (και σκουπίστε το εσωτερικό με ένα κομμάτι ρολό κουζίνας βουτηγμένο σε ξύδι, αν θέλετε) χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να κρατήσουν μαλακές κορυφές και συνεχίστε να ανακατεύετε όσο προσθέτετε σταδιακά το μείγμα ζάχαρης-καφέ, μια κουταλιά της σούπας τη φορά.
  4. Όταν ενσωματωθεί όλο αυτό το μείγμα και έχετε μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα σε εκρού χρώμα, διπλώστε – χρησιμοποιώντας μια μεταλλική κουτάλα χωρίς λαδόκολλα – το κορν φλάουρ και το ξύδι.
  5. Ρίξτε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα της μαρέγκας μέσα στον τραβηγμένο κύκλο (ή κάντε ένα σχήμα κύκλου με το χέρι αν προτιμάτε) στην λαδόκολλα ψησίματος και απλώστε το και πλάθετε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να μοιάζει μάλλον με το στέμμα ενός καλαμάρι: πρέπει να είναι επίπεδη από πάνω.
  6. Βάλτε το στο φούρνο και αμέσως χαμηλώστε το φούρνο στους 150C και ψήστε για μία ώρα. Το εξωτερικό κέλυφος της μαρέγκας πρέπει να είναι τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη βάση Pavlova μέσα του μέχρι να κρυώσει ή όλη τη νύχτα.
  7. Μόλις κρυώσει η βάση της πάβλοβας, σηκώστε την προσεκτικά στο χαρτί της και τοποθετήστε την με την πάνω πλευρά προς τα κάτω σε μια μεγάλη επίπεδη πλάκα και μετά ξεκολλήστε απαλά το χαρτί.
  8. Χτυπάμε τη διπλή κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και να γίνει αέρινη, αλλά ακόμα μαλακή, και απλώνουμε αυτή απαλά από την κορυφή (που προηγουμένως ήταν το κάτω μέρος!) της μαρέγκας. Με ένα κουταλάκι, σπρώξτε τη σκόνη κακάο μέσα από ένα λεπτό κόσκινο ή σουρωτήρι για να διακοσμήσετε –σε στυλ καπουτσίνο – την κορυφή.

Tips

Η βάση της πάβλοβας μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του βήματος 7. Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 ημέρες και σερβίρετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Τα υπολείμματα πρέπει να ψύχονται και να καταναλώνονται εντός 2 ημερών.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Τοματόσουπα με ζυμαρικά: Το “βάλσαμο” του χειμώνα!