Αν αγαπάς την πικάντικη κουζίνα της Ασίας και θες να μαγειρέψεις κάτι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα φρέσκο και δροσερό, αυτό το πιάτο είναι για σένα! Πρόκειται για ένα κόκκινο κάρυ με γαρίδες και τραγανά πράσινα φασολάκια, που συνοδεύεται υπέροχα με μια σπιτική πίκλα από αγγούρι, φρέσκο τζίντζερ και κόκκινο τσίλι. Μπορεί να ακούγεται κάπως “εξωτικό”, αλλά πίστεψέ με, θα το λατρέψεις από την πρώτη κουταλιά!

Για την πίκλα αγγουριού με τζίντζερ:

  • 125ml ξίδι ρυζιού ή λευκό ξίδι
  • 80g ζάχαρη
  • ½ αγγούρι (περίπου 200g), κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς τα σπόρια
  • 20g φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κόκκινο τσίλι (ή 2 bird’s-eye, αν αντέχεις την ένταση), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 10g φρέσκος κόλιανδρος (κοτσάνια ψιλοκομμένα, φύλλα χοντροκομμένα)
  • 1 λάιμ, κομμένο σε φέτες
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, 60ml νερό και μια πρέζα αλάτι. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, προσθέτουμε το αγγούρι, το τζίντζερ, το τσίλι και τα κοτσάνια του κόλιανδρου. Το μεταφέρουμε σε βαζάκι με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.

Για την πικάντικη πάστα κάρυ:

  • 5g αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές
  • ½ κ.γ. ολόκληρο λευκό πιπέρι, καβουρδισμένο και χοντροαλεσμένο
  • 2 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισμένοι και αλεσμένοι
  • 1–2 ασκαλώνια (περίπου 60g), χοντροκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 20g κοτσάνια κόλιανδρου
  • 10g φρέσκια κουρκούμη (ή ½ κ.γ. αποξηραμένη), καθαρισμένη
  • 1 κ.σ. κρέμα καρύδας

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις αποξηραμένες πιπεριές σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με βραστό νερό. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.
Στο μπλέντερ ή το μικρό μπολ του πολυκόφτη, ρίχνουμε το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τα ασκαλώνια, το σκόρδο, τα κοτσάνια κόλιανδρου, την κουρκούμη, την κρέμα καρύδας, τις μουλιασμένες πιπεριές και 1 κουταλιά από το νερό τους. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.

Για το κάρυ:

  • 145ml κρέμα καρύδας
  • 400ml γάλα καρύδας (κονσέρβα)
  • 25g ζάχαρη από φοίνικα (ή καστανή μαλακή ζάχαρη)
  • 20ml (1½ κ.σ.) σάλτσα ψαριού
  • 500g πράσινα φασολάκια, κομμένα σε κομμάτια των 3εκ.
  • 500g γαρίδες καθαρισμένες
  • Για το σερβίρισμα: ρύζι γιασεμί

Εκτέλεση:
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα καρύδας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, προσθέτουμε την πάστα που ετοιμάσαμε. Την ανακατεύουμε συνεχώς για 15–20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει, να δέσει και να βγάλει τα αρώματά της.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε τα φασολάκια. Τα αφήνουμε για 4 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε για άλλα 3–5 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα και να είναι έτοιμες.

Σερβίρουμε το κάρυ ζεστό, μαζί με αχνιστό ρύζι γιασεμί και τη δροσερή πίκλα αγγουριού στο πλάι. Μια σφήνα λάιμ από πάνω, και είσαι έτοιμη να απολαύσεις το πιο αρωματικό, spicy, και ντελικάτο πιάτο της εβδομάδας. Δεν λέω μεγάλα λόγια, αλλά είναι από αυτές τις συνταγές που θα σου ζητάνε να την ξαναφτιάξεις. Και ναι, θα την ξαναφτιάξεις. Με χαμόγελο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.