Αν ψάχνεις ένα γλυκό που να είναι και βελούδινο και τραγανό και λίγο… πειρασμός μετά μουσικής, τότε κράτα αυτή τη συνταγή. Είναι ιδανική για ρομαντικά δείπνα, τραπέζια με φίλους ή για εκείνες τις μέρες που απλώς θέλεις να κακομάθεις τον εαυτό σου. Spoiler alert: έχει και whisky, γιατί έτσι.
Υλικά:
- Ένα κομματάκι βούτυρο
- 100 γρ. (3½ oz) καστανή μαλακή ζάχαρη (τύπου muscovado)
- 100 γρ. (3½ oz) νιφάδες βρόμης τύπου jumbo
- 250 γρ. (9 oz) mascarpone
- 300 ml (½ pint) κρέμα γάλακτος πλήρης
- 75 ml (2½ fl oz) whisky (διάλεξε ένα καλό, αφού θα το φας!)
- 450 γρ. (1 lb) φρέσκα βατόμουρα
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με την τραγανή βάση. Βάζεις το βούτυρο, τη ζάχαρη και τις νιφάδες βρόμης σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ζέστανε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν τραγανά. Άφησέ τα στην άκρη να κρυώσουν. Το σπίτι θα μυρίσει σαν boutique ζαχαροπλαστείο.
- Πάμε στην κρέμα. Σε ένα μπολ, ρίξε το mascarpone και την κρέμα γάλακτος και χτύπα με το μίξερ μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές (aka soft peaks).
- Ώρα για το twist. Πρόσθεσε το whisky, 300 γρ. από τα βατόμουρα και τα 2/3 από τη δροσερή πλέον καραμελωμένη βρόμη. Ανακάτεψε απαλά – δε θέλουμε να διαλύσουμε εντελώς τα βατόμουρα, τα θέλουμε να ξεχωρίζουν.
- Σερβίρισμα με στυλ. Μοίρασε το μείγμα σε ποτήρια ή μπολάκια. Από πάνω, στόλισε με τα υπόλοιπα βατόμουρα και την υπόλοιπη βρόμη για έξτρα τραγανή υφή.
Έτοιμο το γλυκό σου! Θυμίζει λίγο… «Cranachan», το παραδοσιακό σκωτσέζικο επιδόρπιο, αλλά με μια πιο κομψή, ντελικάτη και πιο γυναικεία ματιά. Αν θες, μπορείς να το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη – απλώς κράτα τη βρόμη χωριστά μέχρι να σερβίρεις για να μην χάσει το κράτς της.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply