Αν ψάχνεις για ένα πιάτο που να μυρίζει… ιταλική φινέτσα αλλά να ετοιμάζεται χωρίς κόπο, τότε μόλις το βρήκες! Το saltimbocca, που σημαίνει κυριολεκτικά «πηδάει στο στόμα», είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει λεπτές φέτες κρέατος, αρωματικά μυρωδικά και τραγανό προσούτο. Εδώ σου έχουμε την εκδοχή με χοιρινό φιλέτο, συνοδευμένο από φρέσκα πράσινα φασολάκια και ζουμερά ντοματίνια. Ιδανικό για ένα καλοκαιρινό δείπνο με ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι…
Υλικά
Για το saltimbocca:
- 200γρ. φιλέτο χοιρινό, κομμένο διαγώνια σε 6 φέτες
- 6 φύλλα φασκόμηλου
- 6 φέτες προσούτο
- 25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα φασολάκια:
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 150γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 200γρ. φασολάκια (γαλλικά φασολάκια ή baby φασολάκια)
- 50ml λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Πάρε κάθε φέτα χοιρινού και άπλωσέ την πάνω σε ξύλο κοπής. Με ένα σφυράκι κρέατος (ή απλώς με τον πλάστη), χτύπα απαλά μέχρι να γίνει λεπτή, περίπου 5mm.
- Τοποθέτησε πάνω σε κάθε φέτα ένα φύλλο φασκόμηλου, αλάτισε, πιπέρωσε και τύλιξέ την με μια φέτα προσούτο.
- Βάλε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και αλεύρωσε τις φέτες καλά, τινάζοντας το περιττό.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε τα κομμάτια για 2–4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το χοιρινό και να γίνει τραγανό το προσούτο. Βγάλ’ τα από το τηγάνι και άφησέ τα στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίξε το σκόρδο και σοτάρισε για ένα λεπτό. Πρόσθεσε τα ντοματίνια, τα φασολάκια και το λευκό κρασί. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια – αν χρειαστεί, ρίξε λίγο νεράκι για να «δέσει» η σάλτσα.
- Σέρβιρε το saltimbocca πάνω από τα λαχανικά ή δίπλα τους – και ιδανικά με φρέσκο ψωμάκι για τις ζουμίτσες.
Bonus tip:
Αν θες να του δώσεις πιο μεσογειακή αύρα, μπορείς να ρίξεις λίγη φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι στο τέλος.
Καλή απόλαυση
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply