Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις με κάτι ανοιξιάτικο, γεμάτο άρωμα και φινέτσα, αυτή η σούπα με άγριο σκόρδο είναι ό,τι πρέπει. Έχει βελούδινη υφή, ενισχυμένη γεύση από καβουρδισμένο σκόρδο και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: τραγανή πανσέτα, πατατάκια από τη φλούδα και μια κουταλιά sour cream για το τελείωμα. Πολύ gourmet αλλά χωρίς να τρομάζει στην εκτέλεση!

Υλικά για τη σούπα

  • 500γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 400γρ. άγριο σκόρδο (φύλλα), + 25γρ. από τα κοτσάνια του
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 50γρ. ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα
  • 50γρ. βούτυρο
  • 150γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες πολύ λεπτές φέτες
  • 25γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι

Για τις πατάτες με λίπος πανσέτας & τραγανή φλούδα

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 50γρ. καπνιστή πανσέτα (σε κυβάκια)
  • 1 μικρή πατάτα (τύπου waxy), κομμένη σε κυβάκια 1 εκ., με τη φλούδα
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κομμάτι βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • 50ml sour cream
  • Προαιρετικά: λάδι άγριου σκόρδου
  • Μια χούφτα μικρά φύλλα άγριου σκόρδου

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνεις το ζωμό άγριου σκόρδου:
    Βάζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 400γρ. από το άγριο σκόρδο, τα 400γρ. κρεμμύδια, το θυμάρι και 800ml νερό. Βράζεις και σιγομαγειρεύεις για 30 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά, σκεπάζεις και αφήνεις να σταθεί για 2 ώρες.
  2. Ψήνεις το σκόρδο:
    Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (160°C με αέρα). Τυλίγεις τις σκελίδες σκόρδου σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνεις για 30-40 λεπτά. Όταν κρυώσουν, τις πιέζεις να βγει ο μαλακός πολτός και τον κρατάς στην άκρη.
  3. Φτιάχνεις τις πατάτες με την πανσέτα:
    Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρεις την πανσέτα, τα κυβάκια πατάτας, το θυμάρι και το σκόρδο για 3–6 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Στραγγίζεις σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Κάνεις τις τραγανές φλούδες:
    Ζεσταίνεις ένα κομμάτι βούτυρο και το ρίχνεις πάνω στις φλούδες της πατάτας, αλατίζεις. Σε μια μικρή κατσαρόλα με καυτό λάδι (180°C), τηγανίζεις τις φλούδες μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσοχή στο καυτό λάδι – μην το αφήσεις ποτέ μόνο του!
  5. Ετοιμάζεις τη σούπα:
    Σε μια άλλη κατσαρόλα, λιώνεις το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρεις τα 100γρ. κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτεις τις λεπτοκομμένες πατάτες και το ψητό σκόρδο. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες χωρίς να πάρουν χρώμα.
  6. Ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος με τον αρωματικό ζωμό που είχες φτιάξει και τον ρίχνεις πάνω στο μείγμα με τις πατάτες. Προσθέτεις και τα κοτσάνια άγριου σκόρδου. Φέρνεις σε βρασμό και μετά πολτοποιείς στο μπλέντερ. Περνάς από σήτα και αλατίζεις.
  7. Σερβίρεις με στιλ:
    Σε ρηχά μπολ, βάζεις μια κουταλιά sour cream στο κέντρο, λίγες σταγόνες άγριο σκορδέλαιο αν θες, προσθέτεις τις τραγανές πατατούλες, τις φλούδες και τα μικρά φύλλα άγριου σκόρδου. Τέλος, ρίχνεις προσεκτικά τη σούπα γύρω-γύρω.

Ένα πιάτο που συνδυάζει άνοιξη, φινέτσα και γεύση χωρίς υπερβολές. Αν θες να σε νομίζουν για σεφ – αυτή είναι η στιγμή σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.