Πολλές συνταγές απαιτούν sour cream, δηλαδή μία ξινόκρεμα που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Εμείς βέβαια, μέχρι πρότινος δεν ξέραμε καν τι είναι. Χρησιμοποιείται σε κουζίνες όπως η μεξικάνικη για να δώσει δροσερή και ελαφριά αίσθηση του ξινού. Είναι πολύ νόστιμη και όντως καταφέρνει να απογειώσει την κάθε συνταγή! 

Επίσης, ταιριάζει πάρα πολύ ως dip σε πατατάκια ή nachos.

Μπορώ να αντικαταστήσω με κάτι την sour cream;

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το ίδιο εφέ στα φαγητά μπορείτε να πετύχετε με καλής ποιότητας στραγγιστό γιαούρτι. Στο εξωτερικό, δεν έχουν στραγγιστό γιαούρτι όπως στην Ελλάδα, (γι’αυτό και το αποκαλούν και greek yogurt, δηλαδή ελληνικό γιαούρτι), έχουν το απλό νερουλό και λίγο άγευστο γιαούρτι. Έτσι, χρησιμοποιούν sour cream για τις συνταγές τους.

Επομένως, εάν μία συνταγή απαιτεί sour cream και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε, απλά βάλτε στραγγιστό γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά. Εάν πάλι θέλετε να μείνετε πιστοί στις συνταγές και θα βάλετε sour cream, η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει τα χέρια, καθώς η αγοραστή ξινόκρεμα είναι και αρκετά ακριβή.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την sour cream 

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος full σε λιπαρά (όχι light και όχι φυτική)
  • 1/2 κτσ λεμόνι
  • 2 κτσ κεφίρ

sour cream

Εκτέλεση συνταγής

  • Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το κεφίρ και το λεμόνι.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο βάζο και καλύπτουμε με μία πετσέτα. Δένουμε τον λαιμό του βάζου με ένα λαστιχάκι και αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για 12-18 ώρες να γίνει η ζύμωση. Για να υπολογίσετε ακριβώς πόση ώρα θα χρειαστείτε, υπολογίστε ότι όταν βάλουμε την ξινόκρεμα στο ψυγείο θα σφίξει λίγο παραπάνω. Οπότε τσεκάρετέ την μετά τις 12 ώρες ώστε να υπολογίσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να βγει σαν βούτυρο αλλά σαν στραγγιστό γιαούρτι σε υφή.
  • Μετά από αυτό το διάστημα η κρέμα έχει σφίξει, οπότε την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 4-6 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει και να πάψει η διαδικασία της ζύμωσης.

sour cream