Ο μέσος άνθρωπος παίρνει 0,5 έως 1 κιλό κάθε χρόνο σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Αν και αυτός ο αριθμός φαίνεται μικρός, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επιπλέον 4,5 έως 9 κιλά ανά δεκαετία.

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτής της ύπουλης αύξησης βάρους. Ωστόσο, συχνά υπάρχουν μικρά πράγματα που αυξάνουν τα κιλά μας.

Ευτυχώς, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας αλλάζοντας τις συνήθειές σας σήμερα.

Εδώ είναι 10 μικρά πράγματα που μας κάνουν να παχαίνουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Τρώμε γρήγορα

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι και βιαστικοί στην καθημερινότητά τους και τείνουν να τρώνε πολύ γρήγορα. Αυτό μας παχαίνει ύπουλα επειδή χρειάζεται χρόνος για να πει το σώμα σας στον εγκέφαλό σας ότι χορτάσατε. Έτσι, οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα μπορούν εύκολα να φάνε περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται το σώμα τους πριν αισθανθούν χορτάτοι.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Μελέτες εκτιμούν ότι έως και 16–28% των ενηλίκων είναι αφυδατωμένοι, με τους ηλικιωμένους να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Το να μην πίνουμε αρκετό νερό μπορεί να μας κάνει να διψάμε. Η δίψα όμως μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως ένδειξη πείνας ή λαχτάρας για φαγητό. Εάν βρίσκετε το νερό βαρετό, δοκιμάστε να προσθέσετε φέτες αγγουριού, λεμονιού ή το αγαπημένο σας φρούτο για να προσθέσετε μια δόση γεύσης. Το σημαντικό είναι ότι έχει μηδενικές θερμίδες και μπορούμε έτσι να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά και να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε σχεδόν στο μισό ημερησίως.

Είμαστε υπερβολικά κοινωνικοί

Η κοινωνική ζωή είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας ευτυχισμένης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, το να είσαι πολύ κοινωνικός μπορεί να σε κάνει να παχύνεις. Οι κοινωνικές συναναστροφές συχνά περιλαμβάνουν φαγητό ή αλκοόλ, τα οποία μπορούν εύκολα να προσθέσουν ανεπιθύμητες θερμίδες στη διατροφή σας. Δεν χρειάζεται να μείνετε σπίτι, απλά την επόμενη φορά θυμηθείτε να παραγγείλετε αντί για μακαρόνια, κοτόπουλο και αντί για μπίρα, νερό.

Καθόμαστε σχεδόν όλη τη μέρα

Στις δυτικές χώρες, ο μέσος ενήλικας κάθεται 9 έως 11 ώρες την ημέρα. Αν και φαίνεται ακίνδυνο, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάθονται περισσότερο είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι. Επιπλέον, έχουν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει το καθισιό για μεγάλα διαστήματα, φροντίστε να ασκείστε είτε πριν από τη δουλειά, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή μετά τη δουλειά μερικές φορές την εβδομάδα.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά με την αύξηση βάρους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών και της έλλειψης κινήτρων για άσκηση. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν λίπος στην κοιλιά ή σπλαχνικό λίπος. Η μεταφορά περισσότερου σπλαχνικού λίπους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιβλαβών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Δεν έχουμε χρόνο για χαλάρωση

Πολλοί άνθρωποι κάνουν πολυάσχολες ζωές και δεν έχουν ποτέ χρόνο για τον εαυτό τους. Δυστυχώς, το να μην έχεις χρόνο για χαλάρωση θα μπορούσε να σε κάνει να νιώθεις συνεχώς άγχος και έτσι να παίρνεις λίπος. Ο διαλογισμός είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για την αντιμετώπιση του στρες. Μια ανασκόπηση 47 μελετών σε πάνω από 3.500 άτομα έδειξε ότι ο διαλογισμός βοήθησε στην ανακούφιση του στρες και του άγχους. Εκτός από τον διαλογισμό, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη γιόγκα, να μειώσετε την καφεΐνη και να ασκήσετε ενσυνειδητότητα για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από το άγχος.

Τρώμε από μεγάλα πιάτα και μπολ

Το μέγεθος των πιάτων και των μπολ σας θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βάρος σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγαλύτερα πιάτα μπορούν να κάνουν μια μερίδα φαγητού να φαίνεται μικρότερη από ό,τι είναι. Αυτό ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι δεν έχετε φάει αρκετό φαγητό. Η απλή μετάβαση σε μικρότερα σκεύη μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο φαγητό χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Τρώμε μπροστά στην τηλεόραση

Οι άνθρωποι συχνά τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση, περιηγούνται στο Διαδίκτυο ή διαβάζουν την εφημερίδα. Ωστόσο, το να τρώτε ενώ αποσπάτε την προσοχή σας μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο φαγητό. Ενώ τρώτε, προσπαθήστε να αφαιρέσετε όλους τους περισπασμούς και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας. Αυτό είναι γνωστό ως ενσυνείδητη διατροφή και βοηθά στο να γίνει το φαγητό μια πιο ευχάριστη και συνειδητή εμπειρία, άρα καλύτερα ελεγχόμενη.

Πίνοντας τις θερμίδες

Η κατανάλωση χυμών φρούτων, αναψυκτικών και άλλων ποτών μπορεί να σας κάνει να παχύνετε. Ο εγκέφαλός σας δεν καταγράφει τις θερμίδες από τα ποτά με τον ίδιο τρόπο που καταγράφει τις θερμίδες από τα τρόφιμα. Πάρτε τις θερμίδες σας από ολόκληρα τρόφιμα και όχι από ποτά. Τα ολόκληρα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα μασήσουμε και να τα καταπιούμε, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας έχει περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τα σήματα πείνας.

Δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη

Η έλλειψη πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να μας κάνει να παχύνουμε. Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ τρώμε λιγότερο. Για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως αυγά, κρέατα, ψάρια και φακές.