1. Μην στερείσαι τον ύπνο

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κάνεις, και σίγουρα είναι αδύνατον να το τηρείς συνέχεια, αλλά η καθιέρωση συγκεκριμένης ώρας που ξυπνάς και κοιμάσαι θα βελτιώσει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου σου, μα και την τήρηση του προγράμματός σου (το πρώτο βήμα στέφθηκε με επιτυχία, σηκώθηκες!). Αυτό που είναι, όμως, ακόμα σημαντικότερο είναι να μην στερηθείς ώρες ύπνου. Η αποστέρηση του ύπνου επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγικότητά σου, μα και την υγεία σου. Αν, λοιπόν, χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίτερα, φρόντισε να έχεις κοιμηθεί και νωρίτερα.

2. Βάλε ξυπνητήρι

Όσο ανιαρή και αν σου φαίνεται η ζωή σου όταν τα πράγματα επαναλαμβάνονται, η διατήρηση της ρουτίνας σε κάποιους τομείς είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητάς σου!

3. Επικοινώνησε με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο κάθε πρωί και βράδυ

Αν είναι δίπλα σου, τόσο το καλύτερο. Αν δεν είναι, φρόντισε να τηλεφωνήσεις (κατά προτίμηση!) ή να στείλεις ένα μήνυμα. Η επαφή με άτομα που αγαπάμε το πρωί, βελτιώνει τη διάθεσή μας και εξακολουθεί να τη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα (ή έστω σε υψηλότερα!), ενώ η επικοινωνία τις βραδινές ώρες τείνει να προσφέρει χαλάρωση και ανακούφιση. Επιπλέον, η σκέψη και μόνο ότι θα επικοινωνήσεις με κάποιον που αγαπάς πριν και μετά την δουλειά σου, ενισχύει την όποια προσπάθειά σου.

4. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, αφού σηκωθείς το πρωί

Μπορεί να σου αρέσει να απολαμβάνεις το πρωινό σου, να διαβάζεις τα νέα στο tablet σου ή να κάνεις πρωινή γυμναστική. Είναι σημαντικό να μην παραλείπεις αγαπημένες συνήθειές σου και να αρχίζεις τη μέρα σου με πράγματα που απολαμβάνεις.

5. Προγραμμάτισε τη μέρα σου

Ή διαφορετικά όρισε χρονοδιαγράμματα. Σημείωσε με αριθμό προτεραιότητας τις σημαντικότερες δυσκολίες σου και άφησε για το τέλος τις λιγότερο σημαντικές. Είναι καλό να ξεκινάς από τις πιο δύσκολες και να αφήνεις τις ευκολότερες για το τέλος. Διαφορετικά, μπορείς να τις προγραμματίζεις εναλλάξ. Μία εύκολη δουλειά ως επιβράβευση για κάθε δύσκολη που κατάφερες να φέρεις εις πέρας, πριν προχωρήσεις σε μία ακόμη αρκετά απαιτητική. Μην ξεχάσεις να τις φέρνεις εις πέρας στα πλαίσια του χρονικού διάστημα που όρισες εξαρχής.

6. Δημιούργησε playlist

Όχι απαραίτητα για να ακούς μουσική κατά την διάρκεια της εργασία σου (που θα πρέπει να συγκεντρωθείς), αλλά για τις στιγμές που θα νιώθεις κούραση ή απογοήτευση. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας κομμάτια που μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας εμπνέουν. Δοκίμασέ το!

7. Δημιούργησε ένα mail account αποκλειστικά για τους συνεργάτες σου

Ποιος θα ήθελε να ανοίγει το mail του κατά την διάρκεια της εργασίας και να ψάχνει στα εισερχόμενα ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά e-mail? Όχι μόνο χάνεις τον χρόνο σου, αλλά μπορεί να ξοδέψεις και ακόμα περισσότερο ασχολούμενος από το κάθε newsletter που λαμβάνεις. Είναι ενημερωτικά, αλλά όχι για να ασχολείσαι μαζί τους τις παραγωγικές σου ώρες. Δοκίμασε να ορίσεις μία συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί ή βράδυ που θα αφιερώνεις γι’ αυτό τον σκοπό.

8. Όρισε μια επιβράβευση για τον εαυτό σου, κάθε φορά που κάνεις κάτι δύσκολο

Μπορεί να είναι από εισιτήρια ποδοσφαίρου που υπόσχεσαι να αγοράσεις στο διάλειμμά σου ή μετά τη δουλειά, μέχρι το αγαπημένο σου φαγητό για το γεύμα σου ή το να τηλεφωνήσεις σε κάποιο άτομο που θέλεις πολύ. Μετά από κάθε επιτυχία σου (και δεν εννοούμε να απαντήσεις σε ένα απλό mail), αφιέρωσε 5-10 λεπτά της ώρας σου για να ασχοληθείς με την ανταμοιβή σου. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και μετά από μία – δύο ώρες ακατάπαυστης δουλειάς (είναι στο χέρι σου!).

9. Μάθε τον σύντομο δρόμο

Είναι κάποιος που το κάνει καλύτερα, γρηγορότερα και το ξέρεις. Ρώτησέ τον! Τόσο απλά. Υπάρχει πιο σύντομος δρόμος και πρέπει να τον μάθεις (για το καλό σου!). Αν δεν είναι πρόθυμος να σου πει, παρατήρησέ τον, ή δημιούργησε δικούς σου μοναδικούς τρόπους.

10. Μην παραλείπεις τη διασκέδασή σου

Μπορεί να θέλεις να σκουπίσεις το σπίτι ή να νιώθεις αναγκασμένος να ακούσεις όλα τα παράπονα των οικείων σου. Όχι, δε θα σπαταλήσεις έτσι το χρόνο σου. Δεν αναφέρομαι στην περίπτωση να σε καταβάλλει αναισθησία, αλλά αν τα θέματα είναι ασήμαντα, λύσε τα σε δευτερόλεπτα και κάνε το πρόγραμμά σου. Αν χρειαστεί να το επιβάλλεις, κάνε το (ειδικά αν είναι μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται). Αν θέλεις να πας σινεμά, θα πας. Αν θέλεις να χαλαρώσεις πίνοντας ένα κρασί στο σπίτι, θα το κάνεις. Οι ώρες της χαλάρωσης είναι σημαντικές και όταν τις έχεις ανάγκη, κανείς δε θα πρέπει να στις στερεί.