Κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον τρία συρτάρια με αντικείμενα τελείως άχρηστα! Αποδείξεις από τον καιρό του Νώε, καλώδια που κανείς δεν ξέρει ποια είναι η λειτουργία τους, αναμνηστικά που κανείς δε θυμάται ποια είναι ακριβώς η ανάμνηση που κρύβεται πίσω τους. Για κάποιο λόγο, είναι σύνηθες φαινόμενο να “στοιβάζουμε” αντικείμενα με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε θα μας χρειαστούν. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζουμε τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους και να απορούμε στο τέλος γιατί δεν έχουμε μέρος να βάλουμε τα πράγματα που όντως χρησιμοποιούμε! Ως γνωστόν, το lockdown προσφέρεται για ένα τέτοιου είδους ξεκαθάρισμα. Ξεκίνα, λοιπόν, σήμερα την εκκαθάριση που απέφευγες τόσο καιρό ξεκινώντας από τα εξής:

1. Πέτα τη στοίβα με τα χαρτιά

Ανοίγεις το δεύτερο συρτάρι της κουζίνας και ξεχειλίζουν παλιές αποδείξεις και φορολογικές δηλώσεις από τη δεκαετία του 70′. Όχι, δε θα σου χρειαστεί ξανά ο λογαριασμός της Cosmote που πλήρωσες προ δεκαετίας, γιατί απλούστατα δεν έχεις ποια τον ίδιο αριθμό. Πέτα όλα το manual με τις οδηγίες χρήσεως για την τοστιέρα, το πλυντήριο και το φούρνο μικροκυμάτων. Άνοιξε χώρο στο συρτάρι και ταξινόμησε τα χαρτιά που όντως χρειάζεσαι σε φακέλους.

2. Παλιά καλλυντικά

Κάθε γυναίκα έχει ξεχασμένα καλλυντικά στο μπάνιο ή σε παλιά νεσεσέρ. Ήρθε η ώρα να αποσυρθούν, γιατί τα συγκεκριμένα είδη πρέπει να ανανεώνονται. Κράτησέ τα σε περίπτωση που οι αλλεργίες ή οι καντήλες στο πρόσωπο δε σε ενοχλούν και θα ήθελες να το ρισκάρεις…

3. Ρούχα που δεν σου κάνουν πια

Κρατάς ίσως κάποια ρούχα που σου αρέσουν και κυρίως σου θυμίζουν τη μέση “δαχτυλίδι” που είχες στο γυμνάσιο. Αποδέξου την πραγματικότητα. Ρούχα που δε φόρεσες την τελευταία πενταετία, μάλλον δε θα τα ξαναφορέσεις ποτέ. Μάζεψέ τα ωραία σε μια κούτα, αν είναι σε καλή κατάσταση, και δώσε τα σε κάποιον που θα τα ευχαριστηθεί. Οι οικογένειες που έχουν ανάγκη είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

4. Ληγμένα τρόφιμα σε ντουλάπια και ψυγείο

Αρχικά, μπορεί να πιστέψεις ότι δεν έχεις τίποτα για πέταμα σε αυτή την κατηγορία. Ψάξε όμως λίγο πιο προσεκτικά. Ειδικά στην περίπτωση των μπαχαρικών, μπορεί να ανακαλύψεις ότι εκείνο το σπάνιο πιπέρι που έφερες από την Κωνσταντινούπολη έχει λήξει από πέρσι. Τα προϊόντα που δε χρησιμοποιούμε συχνά, μπορεί να έχουν λήξει χωρίς να το έχουμε καταλάβει.

5. Σχολικά βιβλία, τετράδια και λογοτεχνικά που δε σου άρεσαν

Αν δεν είσαι μαθητής ή τα παιδιά σου πια σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, πέτα οπωσδήποτε όλα αυτά τα σχολικά βιβλία και βοηθήματα που μάζεψες τα προηγούμενα χρόνια. Κράτα τα πράγματα που έχουν όντως συναισθηματική αξία, όπως οι σχολικές φωτογραφίες και όχι βιβλία και τετράδια αγγλικών που δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης στη βιβλιοθήκη ή τα ντουλάπια. Επίσης, θα μπορούσες να αποσύρεις (όχι να πετάξεις) λογοτεχνικά βιβλία που δε σου άρεσαν. Είναι ένας καλός τρόπος, για να κάνεις χώρο στο ράφι για νέο υλικό.

6. CD και παλιά παιχνίδια

Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που στην εποχή τους ήταν εξαιρετικά, όμως σήμερα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Να κρατάς CD χωρίς να έχεις πια CD-player είναι μάλλον οξύμωρο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια του Playstation 1, εκτός αν έχεις ακόμα τη συγκεκριμένη κονσόλα και λειτουργεί, πράγμα μάλλον απίθανο.