Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολεί πολλές γυναίκες που διάγουν τη θαυμαστή περίοδο της εγκυμοσύνης έχει να κάνει με τη δυνατότητα του προληπτικού εμβολιασμού (ειδικότερα τώρα που βρίσκομαστε σε περιόδο που η γρίπη και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση). Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δ. Τζεφεράκο, Χειρούργο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο εμβόλιο γρίπης H1N1 του 2009 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των προβλημάτων υγείας της πρώιμης παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αισθάνονται σίγουροι όταν συστήνουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε εγκύους γυναίκες», ανέφερε η Laura Walsh, MS, αναλυτής δεδομένων στο BORN Ontario και κύριος συγγραφέας της μελέτης, στο Infectious Diseases in Children. «Τα αποτελέσματα προσθέτουν στο ήδη ισχυρό προφίλ ασφάλειας των εμβολιασμών της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες, δείχνοντας ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για τα πρώτα 5 χρόνια ζωής των παιδιών».

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα σε 104.249 παιδιά από το Καναδά που γεννήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 30% του πληθυσμού εκτέθηκε στο εμβόλιο της γρίπης pH1N1 in utero. Δεν διαπίστωσαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού και των λοιμώξεων του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, της μέσης ωτίτιδας, των λοιμωδών νοσημάτων, των νεοπλασμάτων, των αισθητηριακών διαταραχών, της χρήσης επειγόντων και νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, των παιδιατρικών σύνθετων χρόνιων παθήσεων ή της θνησιμότητας.

Μια ασθενής σύνδεση ανακαλύφθηκε μεταξύ της έκθεσης εμβολίου κατά της γρίπης in utero pH1N1 και του μειωμένου κινδύνου γαστρεντερικών λοιμώξεων (ρυθμός προσαρμοζόμενης συχνότητας εμφάνισης = 0.94, 95% CI, 0.91-0.98) και αυξημένο κίνδυνο για άσθμα (προσαρμοσμένο HR = 1.05, 95% CI , 1.02-1.09), αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν σε υπολειπόμενη σύγχυση των παραμέτρων της ανάλυσης. Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν άλλες αναφορές που δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμών κατά της γρίπης σε εγκύους μητέρες και ζητημάτων υγείας στα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2017 που παρατηρούσε «κανένα νέο ή μη αναμενόμενο πρότυπο στην εμβρυϊκή και μητρική εξέλιξη» από το 2010 έως το 2016.

«Ένα μεγάλο σύνολο στοιχείων υποστηρίζει την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της γρίπης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη νεογνική υγεία και αυτή η μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη επεκτείνει αυτή την αξιολόγηση στα πρώτα πέντε χρόνια ζωής του παιδιού», δήλωσε η Walsh. «Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με διαφορετικά εμβόλια κατά της γρίπης.»

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Πηγή: www.tzeferakos.gr