Η “έκρηξη” της τεχνολογίας στις σύγχρονες κοινωνίες είναι λογικό να φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις συσκευές από πολύ νωρίς. Το παραδοσιακό παιχνίδι με κούκλες ή αυτοκινητάκια, τα παιδικά παιχνίδια στα προαύλια ή το ρέτρο πια κουκλοθέατρο έχουν δώσει τη θέση τους σε πάσης φύσεως video games και τηλεοπτικά προγράμματα. Είναι όμως αυτή η καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη ενός παιδιού; Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Barbie μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Cardiff έρχεται να μας δώσει την απάντηση.

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Στη μελέτη, που διεξάγεται για δεύτερο χρόνο, οι νευροεπιστήμονες εξέτασαν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν παίζουν μόνα τους με κούκλες. Παρατήρησαν ότι η γλώσσα τους είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, όταν μιλούν για τα συναισθήματα και τις σκέψεις των άλλων.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά επικοινωνούσαν για τα συναισθήματα και τις σκέψεις των άλλων, μια περίπτωση που χαρακτηρίζεται ως «εσωτερική γλώσσα» (ISL), περισσότερο όταν έπαιζαν με τις κούκλες, παρά όταν έπαιζαν παιχνίδια στο tablet. Όταν τα παιδιά επικοινωνούν για θέματα, όπως τις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, καλλιεργούν παράλληλα κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν κατά την αλληλεπίδραση τους με τους άλλους ανθρώπους και οι οποίες δυνητικά μπορεί να φανούν ευεργετικές για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Μέσω της παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας 33 παιδιών* ηλικίας μεταξύ 4 και 8 ετών, καθώς έπαιζαν με μια σειρά από κούκλες Barbie και μιλούσαν παράλληλα σαν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που φέρουν οι κούκλες, η ομάδα διαπίστωσε ότι, όχι μόνο ενεργοποιήθηκε η οπίσθια άνω κροταφική αύλακα (pSTS), αλλά εμφανίστηκε και ιδιαιτέρως αυξημένη. Πιο συγκεκριμένα, το pSTS αφορά στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών, όπως η ενσυναίσθηση και ενεργοποιείται ακόμη και όταν το παιδί παίζει μόνο του.

Διαβάστε επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική ανωριμότητα στη σχέση | Thats Life. Life as it is!