Η σχολική βία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να ληφθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση. Αυτή η μορφή βίας περιλαμβάνει φυσικές επιθέσεις, λεκτική κακοποίηση, κυβερνοεκφοβισμό και άλλες μορφές εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών, καθώς και επιθέσεις προς τους καθηγητές και τις εγκαταστάσεις. Οι συνέπειες αυτής της βίας μπορεί να είναι μακροχρόνιες για τα θύματα, με ψυχολογικά τραύματα, ακαδημαϊκή υποβάθμιση και απομόνωση. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μια ολοκληρωμένη, κυκλωτική προσέγγιση που να συνδυάζει την εκπαίδευση, την πρόληψη, την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας και τη διαθεσιμότητα υποστηρικτικών υπηρεσιών, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη σχολική βία

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα παρουσιάσουν μια νέα εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγγελία περιστατικών εκφοβισμού. Οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά έναν κωδικό μέσω του συστήματος myschool για την ταυτοποίηση των μαθητών που προβαίνουν σε καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να είναι επώνυμες. Η κυβέρνηση ενισχύει το νομικό πλαίσιο που αφορά τις συνέπειες για τα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying, επαναφέροντας την πέντε ημερών αποβολή από το σχολείο, αυξημένη από την διήμερη που ισχύει επί του παρόντος, και χωρίζοντας τις απουσίες των μαθητών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Παράλληλα, θα ψηφιοποιηθούν το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογίες των μαθητών, μέτρα που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της σχολικής ζωής. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που μαθητές προκαλέσουν υλικές ζημιές στο σχολικό περιβάλλον, οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την επιδιόρθωση των ζημιών.  Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής χρησιμοποιήσει το κινητό του για να εκθέσει κάποιο συμμαθητή του, θα έχει την αυστηρότερη των ποινών που είναι η οριστική αποβολή από το σχολείο. Η σχολική βία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όπου δε θα αφήνει περιθώρια να εκτροχιαστούν τα παιδιά και οι έφηβοι. Είναι αναγκαία η συνεργασία γονέων, καθηγητών και πολιτείας για να μπορέσουν να μπουν τα απαραίτητα όρια.

Διάβασε επίσης:

Βία και συμμορίες εφήβων: Τελικά που βρίσκοται οι γονείς;

Leave a Reply

Your email address will not be published.