Νέο, πιο εξελιγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνει το Facebook στη σελίδα του, προκειμένου να εντοπίζει όσους έχουν έντονες τάσεις αυτοκτονίας.

Το νέο λογισμικό, το οποίο μπορεί παρακολουθεί τις αναρτήσεις, τα βίντεο και τα σχόλια των χρηστών, δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος των σχεδιαστών είναι να θα προληφθούν πολλές αυτοκτονίες, καθώς το λογισμικό θα ανιχνεύει έγκαιρα τους ανθρώπους με τέτοιες τάσεις, προτού καν τους αναφέρουν άλλοι χρήστες (user alerts).

Ο Γκάι Ρόζεν, αρμόδιος αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, ανέφερε ότι η νέα τεχνολογία, που ήδη δοκιμάσθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, θα εφαρμοσθεί παγκόσμια, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή΄Ενωση, όπου οι ευαισθησίες των πολιτών και οι νόμοι περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση των στοιχείων των χρηστών.

Το Facebook δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο λογισμικό, το οποίο αναζητεί στα κείμενα των χρηστών φράσεις-κλειδιά, οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν σε μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας.