Οι Αλκυονίδες μέρες, είναι ένα φαινόμενο στην αρχαία ελληνική μυθολογία που σχετίζεται με τις αλκυονίδες, μια περίοδο ηρεμίας και καλοκαιρίας που συνήθως συμβαίνει στα μέσα του χειμώνα. Το όνομα «Αλκυόνη» προέρχεται από την ελληνική μυθολογική φιγούρα Αλκυόνη, η οποία μεταμορφώθηκε από τους θεούς σε πουλί αλκυόνα.

Σύμφωνα με το μύθο, η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων, και της συζύγου του, Εναρέτης. Η Αλκυόνη ήταν βαθιά ερωτευμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, τον βασιλιά της Τραχίδας. Ωστόσο, όταν ο Κύηκας χάθηκε σε ένα ναυάγιο, η Αλκυόνη κυριεύτηκε από θλίψη και ρίχτηκε στη θάλασσα με απόγνωση. Συγκινημένοι από την αγάπη και την αφοσίωσή της, οι θεοί μετέτρεψαν τόσο την Αλκυόνη όσο και τον Κύηκα σε αλκυόνες και τους χάρισαν επτά ημέρες ήρεμου καιρού γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο, κατά τη διάρκεια των οποίων η Αλκυόνη μπορούσε να γεννήσει τα αυγά της με ασφάλεια στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να φοβάται τις καταιγίδες.

Η μυθολογία επίσης λέει ότι οι Αλκυονίδες, ήταν 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.

Όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα. Η Αμφιτρίτη τις έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.

Αυτές οι επτά ημέρες έγιναν γνωστές ως Αλκυονίδες μέρες, που χαρακτηρίζονται από γαλήνιο καιρό και ήρεμες θάλασσες, που επιτρέπουν στους ναυτικούς να πλέουν με ασφάλεια και στους ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα τους χωρίς ενόχληση. Το όνομα «Αλκυών» έγινε συνώνυμο της ειρήνης και της ηρεμίας, αντανακλώντας τη μυθολογική προέλευση των αλκυονικών ημερών.

Οι Αλκυονίδες μέρες εμφανίζονται ως φαινόμενο στο διάστημα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου με 15 Φεβρουαρίου, ένα διάστημα που προκύπτει περιλαμβάνοντας το Χειμερινό ηλιοστάσιο το Δεκέμβριο, τις Πλειάδες, όπως και την περίοδο της επώασης των αυγών της Αλκυόνης.

Διάβασε επίσης:

Δες πως είναι σήμερα τα παιδιά του Carousel!