Το βραχιόλι μαρτάκι είναι ένα αρχαίο έθιμο για την αρχή της Άνοιξης. Πιστεύεται ότι χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλα τα Βαλκάνια.

Το όνομα προέρχεται από τον μήνα Μάρτιο φυσικά και όχι από τον…Μαρτάκη! Από την 1η Μαρτίου είναι παράδοση, ειδικά για τα παιδιά, να φορούν ένα βραχιόλι από στριφτή λευκή και κόκκινη κλωστή. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή και το πάθος.

Τα παιδιά φορούν το βραχιόλι για ολόκληρο τον μήνα και το αφαιρούν την τελευταία ημέρα του Μαρτίου. Αφού βγάλουν το βραχιόλι, το κρεμούν σε ένα οπωροφόρο δέντρο, έτσι το δέντρο θα παραμείνει υγιές και θα δώσει πολλούς καρπούς.

Ωστόσο, το έθιμο ποικίλλει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές μπορείτε να αφαιρέσετε το βραχιόλι όταν δείτε ένα χελιδόνι να επιστρέφει για την άνοιξη, ώστε το πουλί να χρησιμοποιήσει το νήμα για να φτιάξει τη φωλιά του.

Η 1η Μαρτίου υποδηλώνει και την αρχή της Άνοιξης, και την ελπίδα για ζεστές μέρες και πολύ ήλιο. Επομένως, ειδικά για τα μικρά παιδιά, το να φοράνε το βραχιόλι σημαίνει επίσης ότι προστατεύονται από τον ήλιο που καίει.

Πολλά καταστήματα πωλούν μαρτάκια που πλέον έχουν γίνει μόδα. Μπορούμε να βρούμε πολλά διαφορετικά βραχιόλια με διάφορα διακοσμητικά. Οφέιλουμε όμως να πούμε ότι το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε μόνοι μας το βραχιολάκι από απλές κλωστές. Παρόλα αυτά, σας ευχόμαστε έναν πολύ όμορφο Μάρτιο με πολλές ηλιόλουστες μέρες!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.