Έχουμε δει υφασμάτινες μάσκες όλων των ειδών τους τελευταίους μήνες που η πανδημία του κορωνοϊού έχει μπει στην ζωή μας. Έχουμε δει τις πιο περίεργες μάσκες, στιλάτες μάσκες, μάσκες με celebrities, μάσκες για άτομα με προβλήματα ακοής, παιδικές μάσκες κτλ. Αυτό που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα είναι μάσκες εμπνευσμένες από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κάτι που αποφάσισε να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού! Έτσι, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) παρήγγειλε υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων με εκτύπωση σχεδίων και φωτογραφιών με θέματα εμπνευσμένα από την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ελληνική ιστορία! Εκτός από το ότι τιμούν τον ελληνικό πολιτισμό, είναι και πολύ καλοσχεδιασμένες με στιλάτα μοτίβα και σχέδια. Θα τις φορούσατε;

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας των μασκών έγινε από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα επισημαίνει ότι: «τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία του Covid-19, έφεραν στην καθημερινότητά μας τις μάσκες προστασίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο καιρό ακόμη θα χρειαστεί να κυκλοφορούμε φορώντας τις. Όμως, δεν είναι απαραίτητο η μάσκα να παραπέμπει σε κλινική εικόνα».

Ακόμη, προσθέτει ότι: «Οι μάσκες, οι οποίες είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και αισθητικής, διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ στο κοινό που επισκέπτεται τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας. Η τιμή πώλησης είναι 5 ευρώ, ενώ από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ, οι μάσκες είναι από τα πλέον ευπώλητα αντικείμενα».

Τα σχέδια που αποτυπώνονται στις μάσκες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι:

  • Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
  • Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
  • Σχέδιο εμπνευσμένο από τον Δίσκο της Φαιστού 1700-1550 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
  • Σχέδιο εμπνευσμένο από τον Δίσκο της Φαιστού 1700-1550 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
  • Πρωτοβυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο με πάπιες Αρχές 6ου αιώνα μ.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών).
  • Σχέδιο εμπνευσμένο από κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια 2700-2300 π.Χ.
  • «Περίαπτο των Μελισσών» Μινωικό χρυσό κόσμημα, 18ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Υπουργείο πολιτισμού μάσκες Υπουργείο πολιτισμού μάσκες Υπουργείο πολιτισμού μάσκες