Η Ελλάδα διαθέτει μια όχι και τόσο κολακευτική «παράδοση» στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη με τα περισσότερα αδέσποτα. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρόλα αυτά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών και γατιών ενδέχεται να ξεπερνάει τα 1.8 εκατομμύρια και τα 2 εκατομμύρια αντιστοίχως. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τις φιλοζωικές οργανώσεις, το συγκεκριμένο «φαινόμενο» εξακολουθεί να υφίσταται και μοιάζει αρκετά δύσκολο να καταπολεμηθεί. Ειδικότερα για τα σκυλιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκυλιών, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες φέρουν τεράστια ευθύνη για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Αυτό που δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες είναι ότι η σχέση μας με ένα ζώο είναι μια σχέση ζωής, ένα είδος συμβολαίου που λήγει μόνο όταν ιδιοκτήτης και δεσποζόμενο ζώο, χωρίσουν από τον ίδιο το θάνατο. Η συμβίωση μας με ένα ζώο συντροφιάς απαιτεί πάνω από όλα υπευθυνότητα γιατί πολύ απλά ένα ζώο δεν αποτελεί ένα ακόμη «χνουδωτό παιχνίδι» που όταν σταματήσει σε μερικά χρόνια να είναι χαριτωμένο και υγιές θα αφεθεί «ελεύθερο» στη φύση. Παράλληλα, ένα σκυλί για να γίνει ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος μας, δεν χρειάζεται να φέρει τις περγαμηνές μιας ράτσας η να διαθέτει τα καλύτερα πιστοποιητικά. Άλλωστε, τα δύο ματάκια που θα σε κοιτάζουν με αγνότητα και χαρά όταν θα γυρίζεις στο σπίτι ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, δεν είναι διαφορετικά είτε μιλάμε για μια καθαρόαιμη ράτσα που «γεννήθηκε» σε ένα pet shop, είτε για ένα σκύλο που είχε την ατυχία να ζήσει για πολύ καιρό χωρίς σπιτικό στο δρόμο.

Για αυτό και εάν θέλεις πραγματικά να κάνεις το καλό και να αποκτήσεις για πάντα ένα σύντροφο που θα βρίσκεται για πάντα στο πλευρό σου, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να υιοθετούσες ένα αδέσποτο, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Η IKEA πρόσφατα ανέλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την φιλοζωική οργάνωση «Save a Greek Stray», η οποία μας προτρέπει να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι. Με πρωταγωνίστρια την γλυκύτατη Κάρμα, η οποία μας συστήθηκε το προηγούμενο φθινόπωρο σε ένα από τα πιο γλυκά διαφημιστικά spot που γυρίστηκαν ποτέ , όλοι μας μπορούμε να επισκεφθούμε την ειδική σελίδα που ετοίμασε η IKEA με την οργάνωση SGS και να γνωρίσουμε ένα από τα 30 σκυλάκια που φιλοξενούνται σε αυτή, χαρίζοντας σε ένα από αυτά την αγάπη και την ζεστασιά ενός σπιτικού.

Η οργάνωση «Save a Greek Stray» συμβάλλει καταλυτικά με το έργο της στην προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχοντας δημιουργήσει ένα πρότυπο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Εκεί μένουν τα αδέσποτα ζώα και περιθάλπονται μέχρι να βρεθεί για αυτά η οικογένεια που θα τα υιοθετήσει. Για αυτό εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, με πολύ απλά βήματα δεν έχετε παρά να μπείτε στην ειδική σελίδα της IKEA να επιλέξετε το profile του σκυλιού που σας έκανε κλικ, να μάθετε ορισμένα στοιχεία, για αυτό και στη συνέχεια να οδηγηθείτε στο site της SGS για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της υιοθεσίας.

Άλλωστε, η προσφορά αγάπης και θαλπωρής σε ένα ζώο που έχει πραγματική ανάγκη είναι μια ύψιστη κίνηση ανθρωπιάς. Για αυτό και φέτος είναι το τυχερό σου να βρεις τον τετράποδο φίλο που θα βρίσκεται για πάντα στο πλευρό σου και την IKEA με την οργάνωση SGS πρόκειται να σε φέρουν πιο κοντά με το… «κάρμα» σου!