Στο άκουσμα της λέξης «παιδοψυχολόγος» οι γονείς συνήθως έρχονται σε  αμηχανία. Η αλήθεια όμως είναι πως οι συνεδρίες με έναν ψυχολόγο μπορούν να καλύψουν ένα φάσμα καταστάσεων που επηρεάζουν τον ψυχισμό ενός παιδιού από την αντίδραση στο διαζύγιο των γονέων ως τις δυσκολίες στον ύπνο ή καθαρά συμβουλευτικά απέναντι σε γονείς που έχουν απορία σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους.

Όπως είναι φυσικό οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν απορίες πριν αποφασίσουν να επισκεφτούν παιδοψυχολόγο κι εμείς λύνουμε τις πιο συχνές με την Ψυχολόγο, Ειρήνη Γιαννόπαπα:

Πότε επιβάλλεται να επισκεφτώ έναν παιδοψυχολόγο;

Δεν υπάρχει λόγος «επιβολής» καθώς πάντα είναι χρήσιμη η συμβουλή και η καθοδήγηση ενός ειδικού.

Γιατί να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο;

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στην ανατροφή των παιδιών ή βιώνουν κάποια κρίση στην οικογένεια όπως το διαζύγιο η γνώμη των γονιών τους ή των φίλων τους δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Και αυτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε γονέας έχει τις ιδιαιτερότητές του. Η γνώμη των άλλων μπορεί να σας μπερδέψει ακόμα περισσότερο και να σας δημιουργήσει σύγχυση ή να νιώσετε επίκριση. Όταν απευθυνθείτε σε έναν ειδικευμένο ψυχολόγο αυτός θα εξερευνήσει το πρόβλημα και θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθετε αποτελεσματικά σε αυτές. Ο παιδοψυχολόγος θα σας βοηθήσει  να  κατανοείτε καλύτερα τα παιδιά  σας και τις  ανάγκες τους. Με τη συμβουλευτική γονέων θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση και την επικοινωνία με το παιδί σας, να δημιουργήσετε αρμονικές σχέσεις μεταξύ σας ενώ θα συμβάλλει αποτελεσματικά σε θέματα διαπαιδαγώγησης.  Ο οικογενειακός θεραπευτής  θα  σας  βοηθήσει να δουλέψετε  βαθύτερα, θέματα που  αφορούν  το  ζευγάρι  και  τα  δυναμικά  της  οικογένειας  που μπορεί να προκαλούν  δυσλειτουργία.

Πότε να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο

Όταν βιώνετε καταστάσεις ή θέλετε να τις διαχειριστείτε όπως:

* Ασθένεια, απώλεια, πένθος, διαζύγιο

* Θυμό/επιθετικότητα

* Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, τραυλισμό, δυσλεξία κ.α.

* Έντονο άγχος για το σχολείο, για την αυτοεικόνα του, άγχος αποχωρισμού κ.λπ. που εκδηλώνεται με ονυχοφαγία, πιπίλισμα δακτύλων κ.λπ.

Όταν έχετε απορίες ή διαφωνίες σχετικά με την διαπαιδαγώγησή του των παιδιών όπως:

Ανυπακοή, οριοθέτηση, αντιζηλία μεταξύ αδελφών, έντονος θυμός, σχολική μελέτη κλπ.

Όταν παρατηρείτε συμπεριφορές ή συναισθηματικές εκδηλώσεις όπως:

* Απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις ή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

* Δυσκολίες στον ύπνο (υπνηλία ή εφιάλτες ή αϋπνία)

* Φοβίες όπως κλειστοφοβία, αγοραφοβία κ.λπ.

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Μυστικοπάθεια, κλείσιμο στον εαυτό του, αποφυγή κάθε διαλόγου

* Παραβατική συμπεριφορά (κλοπές, βανδαλισμοί κ.λπ., ναρκωτικά)

* Έχει φίλους με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς

Εάν το παιδί χρειαστεί να κάνει ψυχοθεραπεία;

Στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ ο παιδοψυχολόγος ενθαρρύνει το παιδί να εκφράσει τα προβλήματά του μέσα από το λόγο ή το παιχνίδι, ή άλλες δραστηριότητες όπως ζωγραφική και πλαστελίνη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή από το παιδί, τους γονείς και τον θεραπευτή. Είναι απαραίτητο και οι γονείς συγχρόνως να λαμβάνουν συμβουλευτική για να μπορούν και εκείνοι να στηρίξουν τη θεραπεία του παιδιού.

Eιρήνη Γιαννόπαπα Ψυχολόγος (M.Sc. in Special Education, Speech Therapy & Parent Counseling )/Διευθύντρια Κέντρου  Ειδικών  Θεραπειών  » Ίσιδα» (Ηρ. Πολυτεχνείου  87, Πειραιάς/τηλ. 210 4535078/Facebook Page)