Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας αποκαλύπτει, σήμερα, τους νικητές στις κατηγορίες Open, Νέων και 3D των Βραβείων Sony World Photography Awards 2013. Φέτος, που συμμετέχουν φωτογράφοι από μακρινά, μεταξύ τους, μέρη, όπως η Χιλή και το Βιετνάμ, οι νικητήριες φωτογραφίες είναι αυτές που κατάφεραν να συλλάβουν με μία μόνη λήψη μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τις στιγμές λίγο πριν από το γάμο ενός ζευγαριού, μέχρι το βραδινό ουρανό στο Mangystau στο Καζακστάν, και το χορό του πύρινου δράκου Fung Shunστη Νότιο Κίνα, αλλά και τόσα άλλα.

Νικητές Κατηγορίας Open

Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι κρίθηκαν από μία και μόνη φωτογραφία τους, οι νικητές της Κατηγορίας Open επελέγησαν μεταξύ, σχεδόν, 55.000 συμμετοχών. Οι νικητές είναι οι εξής:

• Αρχιτεκτονική – Martina Biccheri, Ιταλία

Martina Biccheri, Italy, Winner, Architecture, Open Competition 2013

• Τέχνες και Πολιτισμός – Gilbert Yu, Χονκ Κονγκ

Gilbert Yu, Hong Kong, Winner, Arts and Culture, Open Competition 2013

• Βελτιωμένη – Hiep Nguyen Hoang, Βιετνάμ

Hoang Hiep Nguyen, Vietnam, Winner, Enhanced, Open Competition 2013

• Σε χαμηλό φωτισμό – Elmar Akhmetov, Καζακστάν

Elmar Akhmetov_Kazakhstan_Winner_Low Light_Open Competition_2013

• Φύση & Άγρια Ζωή – Krasimir Matarov, Βουλγαρία

Krasimir Matarov, Bulgaria, Winner, Nature & Wildlife, Open Competition 2013 (2)

• Πανόραμα – Yeow Kwang Yeo, Σιγκαπούρη

Yeow Kwang Yeo, Singapore, Winner, Panoramic, Open Competition 2013 (2)

• Άνθρωποι – Tadahiko Hisatomi, Ιαπωνία

Hisatomi Tadahiko, Japan, Winner, People, Open Competition 2013

• Χαμογελάστε – Mac Kwan (关明晖), Κίνα

Ming Hui Guan_Mac Kwan, China, Winner, Smile, Open Competition 2013

• Σε κλάσματα δευτερολέπτου – Matías Gálvez, Χιλή

Matκas Gιlvez, Chile, Winner, Split Second, Open Competition 2013

• Ταξίδι – Manny Fajutag, Φιλιππίνες

Manny Fajutag, Philippines, Winner, Travel, Open Competition 2013 (2)

Οι δέκα νικητές της κατηγορίας Open θα διαγωνιστούν στα βραβεία Sony World Photography Awards για τον τίτλο Φωτογράφος Open της χρονιάς. Ο τελικός νικητής θα αποκαλυφθεί σε μία τελετή απονομής, με γκαλά, στις 25 Απριλίου και θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους$5.000.

Όλοι οι νικητές των κατηγοριών θα κερδίσουν μία Sony A77 και τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στο Somerset House στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition 2013, από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου. Οι φωτογραφίες τους θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο τόμο των Βραβείων Sony World Photography Awards 2013.

Ο Damien Demolder, Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής για το Διαγωνισμό Open και Εκδότης του περιοδικού Amateur Photographer (Ηνωμένο Βασίλειο), σχολίασε: «Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι δεν παύουν ούτε στιγμή να με εκπλήσσουν, όχι μόνο λόγω της αποφασιστικότητάς τους, του πάθους τους και της εσωτερικής τους δύναμης, αλλά και λόγω της εκπληκτικής ποιότητας που μπορούν να πετύχουν. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικά δημιουργικοί και είναι πάρα πολύ ικανοί να μετατρέψουν μία υπέροχη ιδέα ή μία στιγμή σε μία όμορφη φωτογραφία. Στις ερασιτεχνικές φωτογραφίες, υπάρχουν, από πολλές πλευρές, πολύ πιο σημαντικά κομμάτια πραγματικότητας και ψυχής, από ό,τι στις επαγγελματικές κατηγορίες – επειδή οι ερασιτέχνες το κάνουν από την αγάπη τους για τη φωτογραφία και αυτό αποδεικνύεται, περίτρανα, από την τελική λίστα των φιναλίστ και τους νικητές του φετινού διαγωνισμού στην Κατηγορία Open.»

Κατηγορία Νέων

Στην Κατηγορία Νέων, που σκοπό έχει να ανακαλύψει την επόμενη γενιά ταλέντων στη φωτογραφία, συμμετέχουν νέοι φωτογράφοι μέχρι 19 ετών. Οι νικητές της κατηγορίας είναι οι εξής:

• Πολιτισμός – Alecsandra Dragoi, Ρουμανία

Alecsandra Raluca Dragoi, Romania, Winner, Culture, Youth Award 2013

• Περιβάλλον – Xu Wei Shou, Ταϊβάν

Xu Wei Shou, Taiwan, Winner, Environment, Youth, 2013

• Πορτρέτα – Berta Vicente, Ισπανία

Berta Vicente, Spain, Winner, Portraits, Youth Award 2013

Μεταξύ των προαναφερθέντων τριών φωτογράφων θα επιλεγεί ένας τελικός νικητής, ο οποίος θα λάβει τον τίτλο Νέος Φωτογράφος της χρονιάς, και θα ανακοινωθεί στην τελετή των βραβείων Sony World Photography Awards, στις 25 Απριλίου.

Διαγωνισμός 3D

Ο νικητής αυτής της κατηγορίας είναι ο Σλοβένος φωτογράφος Matjaž Tančič.

MatjazTancic_Slovenia,_3D competition_winner_2013

Κορυφαίος φωτογράφος μόδας 3D, ο οποίος μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Πεκίνου και Λιουμπλιάνας, ο Matjaž είναι απόφοιτος του London College of Fashion και η δουλειά του εκτίθεται και δημοσιεύεται σε όλο τον κόσμο. Η φωτογραφία του, με τίτλο TIME KEEPER, έχει εμπνευστεί από την κινέζικη αρχιτεκτονική των τυπικών κατοικιών των Χούι στην επαρχία Yixian, στην Κίνα.

Οι νικητές της Κατηγορίας Επαγγελματιών καθώς και ο νικητής του περίφημου βραβείου L’Iris D’Or και του τίτλου Επαγγελματίας Φωτογράφος της Χρονιάς του διαγωνισμού Sony World Photography Awards θα ανακοινωθούν σε μία τελετή απονομής, μαζί με ένα γκαλά, στο Λονδίνο, στις 25 Απριλίου. Ο νικητής του βραβείου L’Iris D’Or θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000.

Πηγή: digitallife.gr