Στην Τζαμάικα το ρύζι και τα μπιζέλια παρασκευάζονταν με μπιζέλια gungo ή φασόλια. Τα συστατικά για το ρύζι και τον αρακά διαφέρουν από οικογένεια σε οικογένεια, μεταξύ των γενεών και των νησιών της Καραϊβικής, αλλά πάντα φτιάχνεται με αγάπη.
Συστατικά
- 300g αποξηραμένα κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα ή 2 x 400g κονσέρβες κόκκινα φασόλια
- 600g ρύζι μακρύκοκκο ή ρύζι μπασμάτι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- μεγάλο μάτσο θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 200ml γάλα καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας ή gravy browning
- 1 ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 50g αποξηραμένη καρύδα, σπασμένη σε κομμάτια
- 1 τσίλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μέθοδος
- Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα φασόλια. Ρίξτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε φρέσκο νερό για να τα καλύψει κατά 8–10 εκ. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι τα φασόλια να είναι τρυφερά αλλά όχι εντελώς μαλακά.
- Ξεπλύνετε το ρύζι σε πολλές αλλαγές νερού μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι και ανακατέψτε με τα φασόλια. (Εάν χρησιμοποιείτε κονσέρβα φασόλια, προσθέστε τα φασόλια και το υγρό τους στο ρύζι.) Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το γάλα καρύδας, τη σάλτσα σόγιας, το αλάτι (παραλείψτε το αλάτι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό από κονσέρβες φασολιών όπως αυτό είναι πολύ αλμυρό) και πιπέρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά και τακτικά για να μην κολλήσει το ρύζι. Εάν είναι απαραίτητο, συμπληρώστε με βραστό νερό για να κρατήσει το υγρό περίπου 15 mm πάνω από το ρύζι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, το τσίλι και το μπαχάρι. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι. Προσθέστε περισσότερο νερό εάν χρειάζεται αν οι κόκκοι του ρυζιού είναι ακόμα σκληροί.
- Όταν το ρύζι έχει ψηθεί πλήρως, αφαιρέστε το τσίλι και τα κλωναράκια θυμάρι. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα. Σκεπάζουμε και κρατάμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;