Αν βρίσκεσαι σε φάση που σκέφτεσαι σοβαρά να γίνεις μαμά ή απλώς να έχεις το σώμα σου σε… ετοιμότητα, τότε αξίζει να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο πιάτο σου. Όχι, δεν είναι μύθος: Υπάρχουν τροφές που «δουλεύουν» υπέρ της γονιμότητας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να τρως μόνο βαρετά smoothies και σπόρους chia. Παρακάτω θα βρεις τις πιο βασικές διατροφικές επιλογές που μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική σου υγεία, και να βάλουν τις ορμόνες σου σε σωστή σειρά!
Καλωσόρισε τα καλά λιπαρά
Ξεκινάμε με κάτι που ίσως δεν περιμένεις… τα λιπαρά. Ναι, σωστά διάβασες! Αλλά τα καλά λιπαρά —όπως αυτά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια (σαλμονάκι, τόνο, σαρδέλες)— είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των ορμονών. Αν θες οι ωοθήκες σου να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, πρέπει να τους δώσεις τα σωστά… καύσιμα.
Φόρτωσε φυλλικό οξύ πριν ακόμα μείνεις έγκυος
Το φυλλικό οξύ δεν είναι μόνο για εγκύους. Είναι εξίσου σημαντικό και πριν τη σύλληψη, γιατί βοηθά στη φυσιολογική ανάπτυξη του ωαρίου και μειώνει τις πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών. Θα το βρεις σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο), στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
Πες ναι στις πρωτεΐνες — αλλά με επιλογές
Πρόσθεσε φυτικές πρωτεΐνες στο μενού σου: φακές, φασόλια, ρεβίθια. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης φυτικής και λιγότερης ζωικής πρωτεΐνης σχετίζεται με αυξημένη γονιμότητα. Όχι ότι πρέπει να γίνεις vegan, απλά σκέψου το λίγο πιο… ισορροπημένα.
Σίδηρος, ο ήρωας της ωορρηξίας
Ο σίδηρος βοηθά στη σωστή λειτουργία της ωορρηξίας, ειδικά αν έχεις έλλειψη. Ενίσχυσέ τον με τροφές όπως κόκκινο κρέας (σε μέτρο όμως), φακές, σπανάκι και αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες.
Πρόσεξε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο σκληρά. Η υπερβολική ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκά, πατατάκια κ.λπ.) επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μπερδέψουν τις ορμόνες σου. Αν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), τότε αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για σένα.
Βιταμίνη D: Η ήρεμη δύναμη
Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ωορρηξία και ενισχύει την ποιότητα του ωαρίου. Ηλιοθεραπεία με μέτρο, αυγά, γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια είναι καλοί σύμμαχοι. Αν όμως έχεις χαμηλά επίπεδα, ίσως χρειαστεί και συμπλήρωμα, αλλά πάντα σε συνεννόηση με γιατρό.
Προφανώς, κανένα τρόφιμο δεν είναι μαγικό. Δεν υπάρχει «σούπερ τροφή» που θα σου φέρει παιδί με το που την καταπιείς. Όμως, ένα συνολικό πρόγραμμα διατροφής που υποστηρίζει το σώμα σου, μειώνει τις φλεγμονές, ρυθμίζει τις ορμόνες και σε βοηθά να είσαι στις σωστές θρεπτικές ισορροπίες, είναι αναμφίβολα υπέρ σου.
Εν ολίγοις, η γονιμότητα είναι πολυπαραγοντική — αλλά η διατροφή είναι από τα λίγα που μπορείς όντως να ελέγξεις. Και μπορεί να μη σου εγγυάται 100% αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες… που είναι και το ζητούμενο!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply