Ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, ο Νίκος Γαλανός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο. Με φυσική γοητεία, εκφραστικότητα και υποκριτικό ταλέντο, ο Νίκος Γαλανός καθιερώθηκε από πολύ νωρίς ως “ζεν πρεμιέ” του ελληνικού σινεμά, ένας μεγάλος “γόης” που έκανε πολλές γυναικείες καρδιές να σκιρτήσουν. Η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση ήρθε το 1970 δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην ταινία Ένα Αστείο Κορίτσι, ενώ δύο χρόνια αργότερα επανέλαβαν τη συνεργασία τους στο φιλμ Η Αλίκη Δικτάτωρ.
Στην πορεία του, μοιράστηκε τη μεγάλη οθόνη με κορυφαία ονόματα όπως ο Νίκος Κούρκουλος (Ορατότης Μηδέν, Αστραπόγιαννος), η Μπέτυ Λιβανού (Η Αμαρτία της Ομορφιάς), και η Ρένα Βλαχοπούλου (Η Ρένα είναι οφσάιντ), συμμετέχοντας σε ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό. Η γοητεία του, το χαρακτηριστικό χαμόγελο και τα έντονα μάτια του τον έκαναν ιδανικό πρωταγωνιστή, ενώ η θέληση και το μεράκι του τον κράτησαν στην πρώτη γραμμή για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Από τη σκηνή του θεάτρου στο τηλεοπτικό κοινό
Η θεατρική του πορεία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, πλάι στην Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο στην παράσταση Η Κυρία Δεν Με Μέλει. Το 1972-73 συνεργάστηκε με τον θίασο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ στο Κόκαλα και Ρόπαλα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, στον ρόλο του Κουρτ στο έργο Πλαίη Στρίνμπεργκ. Ωστόσο, η τηλεόραση ήταν το μέσο όπου αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1974 στη σειρά Οι Δίκαιοι, με τον Θάνο Λειβαδίτη, ενώ ακολούθησε η σειρά Το Ταξίδι το 1976 στην ΥΕΝΕΔ. Από τότε συμμετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές παραγωγές, αφήνοντας το στίγμα του σε κάθε εποχή. Ανάμεσα στις πιο γνωστές συμμετοχές του: Οι Φρουροί της Αχαΐας, Το Δίχτυ, Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Απαγορευμένη Αγάπη, Κλεμμένα Όνειρα, Έρωτας Μετά, αλλά και η πρόσφατη του παρουσία στη δημοφιλή σειρά Η Γη της Ελιάς, απ’ όπου αποχώρησε λόγω της ασθένειάς του.
Ένας αληθινός τζέντλεμαν…
Χωρίς αμφιβολία, ο Νίκος Γαλανός υπήρξε ένας καλλιτέχνης με ευρύ υποκριτικό φάσμα, αλλά αυτό που τον χαρακτήρισε περισσότερο ήταν ο αδαμάντινος χαρακτήρας του, καθώς λειτουργούσε πάντα με γνώμονα την αξιοπρέπεια, το πάθος και τη συνέπεια. Μια πραγματικά ευγενική ψυχή, ένας αληθινός τζέντλεμαν από εκείνους που σπανίζουν πλέον στις μέρες μας. Ας είναι ελαφτύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και τα θερμά μας συλληπητήρια συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.
Leave a Reply